ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ


Ο Έλληνας Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, συνοδευόμενος από την Πρέσβυ της Ελλάδος στη Σουηδία, κα Αλίκη Χατζή, πραγματοποίησε σήμερα, 2 Απριλίου 2012, επίσκεψη εργασίας στην Στοκχόλμη, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (E.C.D.C.) κατά την οποία συζήτησε με τον Διευθυντή του Κέντρου, Dr. Marc Sprenger και επικεφαλής της Μονάδας Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης, Dr. Denis Coulombier.

Στην ατζέντα των συζητήσεων περιελήφθησαν τα ακόλουθα θέματα:

1. Ελληνική πρωτοβουλία για διοργάνωση συνάντησης περί τα τέλη Μαΐου στην Αθήνα, ως αφετηρίας κοινής διαβαλκανικής δράσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την παράνομη μετανάστευση.
2. Επαφή και συνεργασία με τον Κύπριο ομόλογο, Δρα Σταύρο Μαλά, ώστε να επανατεθεί το θέμα της λαθρομετανάστευσης στα κοινοτικά όργανα κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.
3. Συνάντηση του κου Υπουργού με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, John Dalli, μέσα στις επόμενες ημέρες, με βασικότερο θέμα συζήτησης την αντιμετώπιση των προβλημάτων δημόσιας υγείας που σχετίζονται με την παράνομη μετανάστευση.
4. Περαιτέρω συνεργασία με το ECDC για τα μεταδιδόμενα νοσήματα και δη για τη φυματίωση με έμφαση στα κρούσματα στα αστικά κέντρα. O Δρ M. Sprenger εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο που έχει γίνει στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό θα επισκεφθεί ελληνικό νοσοκομείο κατά τον μήνα Μάιο.
5. Λόγω της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων κατά 1250% στην Ελλάδα, η ελληνική πλευρά ζήτησε από το ECDC την επανεκτίμηση της κατάστασης στον τομέα του HIV/AIDS, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.



    Στην κορυφή