ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΑΫΠΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ


Η εφηβεία είναι μια ιδιαίτερη και ευαίσθητη ηλικία για τον άνθρωπο, η οποία καθορίζει πολλά πράγματα, όσον αφορά το μέλλον. Ο τρόπος ζωής των εφήβων έχει αλλάξει και οι σύγχρονοι ρυθμοί τον έχουν κάνει να χάνει πολλά πράγματα θετικά για αυτόν, όπως ο ύπνος.

Η στέρηση του ύπνου στην εφηβική ηλικία, σύμφωνα με τους επιστήμονες του αμερικανικού Πανεπιστημίου, Wisconsin-Madison, μπορεί να πιφέρει προβλήματα στον εγκέφαλο. Οι συνέπειες δεν είναι μόνο άμεσες, δηλαδή έντονη υπνηλία κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, αλλά γίνονται και μελλοντικές και ριζικές. Συγκεκριμένα ο περιορισμός του ύπνου, ιδίως σε αυτήν την ηλικία, εμποδίζει την ισορροπημένη ανάπτυξη του εγκεφάλου και φέρνει προβλήματα στη σύνδεση των νευρικών κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την επικοινωνία.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως εάν ένας έφηβος χάσει αρκετό ύπνο, οι συνέπειες θα είναι μακροπρόθεσμες και θα έχουν να κάνουν με την καλωδίωση του εγκεφάλου, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρ Chiara Cirelli. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τη μελέτη, μπορεί να επιφέρει μέχρι και ψυχικές ασθένειες, όπως σχιζοφρένεια.

«Η εφηβεία είναι μια ευαίσθητη περίοδος και έχει να κάνει με την ανάπτυξη, δηλαδή ο εγκέφαλος αλλάζει δραματικά».

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Neuroscience

Πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online


    Στην κορυφή