ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΑ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ, ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Ο ΠΟΥ


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε σήμερα να σταματήσει αμέσως η χρήση εξετάσεων αίματος για τη διάγνωση της φυματίωσης, υποστηρίζοντας ότι είναι ελαττωματικές, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Η παραγωγή των τεστ γίνεται κυρίως από δυτικές εταιρίες οι οποίες τα εξάγουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ δεν υποβάλλονται σε διαδικασίες ελέγχου ποιότητας σε αυτές, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Τουλάχιστον δύο εκατομμύρια τέτοια τεστ χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο σε περίπου 17 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και της Ινδίας , σχεδόν αποκλειστικά από γιατρούς και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στον ιδιωτικό ή τον ημι-ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

«Ο ΠΟΥ καλεί τις χώρες να απαγορεύσουν τις ανακριβείς και μη εγκεκριμένες εξετάσεις αίματος και αντί για αυτές να βασίζονται στις ακριβείς μικροβιολογικές ή μοριακές εξετάσεις όπως προτείνεται από τον ΠΟΥ», σύμφωνα με ανακοίνωσή του.
Έπειτα από μακρόχρονες έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «συντριπτικά στοιχεία έδειξαν ότι οι εξετάσεις αίματος έδωσαν έναν απαράδεκτα υψηλό αριθμό εσφαλμένων αποτελεσμάτων». Ως εκ τούτου «θέτουν τις ζωές των ασθενών σε κίνδυνο», υπογράμμισε ο επικεφαλής του τμήματος του ΠΟΥ για την πρόληψη της φυματίωσης Μάριο Ραβιλιόνε.

Η δρ. Κάριν Βέγιερ, ειδικός του ΠΟΥ για τη φυματίωση, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, η οποία δόθηκε για να ανακοινωθεί η ασυνήθιστη κίνηση, ότι ο οργανισμός ζήτησε από την κυβέρνηση της Ινδίας να προβεί σε λεπτομερειακή εξέταση των τεστ, τα οποία πωλούνται από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Ο ΠΟΥ ουδέποτε συνέστησε τη χρήση τους. Τα τεστ «συχνά έχουν στόχο χώρες με αδύναμους ρυθμιστικούς μηχανισμούς για την διάγνωση, όπου οι αμφισβητούμενες πρακτικές μάρκετινγκ και παροχής κινήτρων συχνά προτάσσονται της ωφέλειας για τους ασθενείς. Πρόκειται για μια επιχειρηματική δραστηριότητα αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που επικεντρώνεται στην πώληση τεστ που δεν πληρούν τα κριτήρια και τα αποτελέσματα των οποίων είναι αναξιόπιστα», τόνισε η Βέγιερ.

Τα περισσότερα τέτοια «τεστ κιτ», κατασκευάζονται στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική (συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και των ΗΠΑ), «παρότι οι εξετάσεις αίματος δεν είναι εγκεκριμένες από κανένα ρυθμιστικό φορέα», ανέφερε η ανακοίνωση του ΠΟΥ.

Η φυματίωση στοιχίζει τη ζωή σε 1,7 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο.

Τα τουλάχιστον 18 διαθέσιμα τεστ στην αγορά, «θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως παντού», τόνισε ο Ραβιλιόνε στη συνέντευξη Τύπου.

Πηγή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


    Στην κορυφή