ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΚΑΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΥΡΙΣΟΥΝ


Την πλάτη γυρίζουν πολλοί νέοι στα αντηλιακά, όντας απολύτως πεπεισμένοι ότι το ηλιακό έγκαυμα χαρίζει καλύτερο μαύρισμα και αρνούμενοι πεισματικά ότι η τακτική αυτή ανοίγει το δρόμο στον δερματικό καρκίνο, σύμφωνα με μία νέα δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι 2.000 εθελοντές που συμμετείχαν, οι δύο στους δέκα θεωρούν το έγκαυμα «κλειδί» για καλό μαύρισμα, ενώ ο ένας στους δύο δεν βάζει αντηλιακό εάν δεν βρίσκεται στην παραλία - λες και ο ήλιος δεν καίει στις πόλεις!

Οι παρανοήσεις για την υπεριώδη ακτινοβολία και το ηλιακό έγκαυμα είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένες στους νέους: στις ηλικίες 18-24 ετών, το 85% των συμμετεχόντων δήλωσαν πως ποτέ δεν χρησιμοποιούν αντηλιακό στην πόλη!

Η δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία και δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την Εβδομάδα Ενημέρωσης για τον Ήλιο, έδειξε ακόμη ότι οι άντρες κινδυνεύουν περισσότερο από τις γυναίκες από τις βλαβερές επιδράσεις του ηλίου.

Και αυτό, διότι περισσότεροι από ένας στους τρεις δήλωσαν ότι δεν βάζουν αντηλιακό ούτε όταν κάνουν ηλιοθεραπεία.

Ανεξάρτητα πάντως από το αν χρησιμοποιούν αντηλιακό ή όχι, ένα άκρως ανησυχητικό 86% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως νιώθουν πιο υγιείς και πιο χαρούμενοι όταν μαυρίζουν.

Πάνω από το ένα πέμπτο, εξάλλου, είπαν πως θεωρούν απαραίτητο να επιστρέψουν από τις διακοπές τους μαυρισμένοι, παρ’ ότι βρίσκουν την ηλιοθεραπεία βαρετή!

«Οι πιθανότητες δερματικής βλάβης από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες Α και B του ηλίου είναι υψηλές και ο κόσμος πρέπει να καταλάβει άπαξ δια παντός ότι η έκθεση στον ήλιο επί περισσότερο από λίγα λεπτά την ημέρα, υπονομεύει την υγεία του», δήλωσε η κυρία Ρουθ Μπρίντεν, επιστημονική διευθύντρια του οργανισμού Skin.

«Οι ορατές βλάβες είναι οι ρυτίδες, διάφορες κηλίδες και αποχρωματισμοί του δέρματος, ενώ εκείνες που θα φανούν αργότερα στη ζωή είναι οι δερματικοί καρκίνοι».

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες οκταπλασιάστηκαν στη Δύση τα κρούσματα μελανώματος στις γυναίκες ηλικίας 18 έως 39 ετών, και τετραπλασιάστηκαν στους άνδρες των ίδιων ηλικιών. Το μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος.

Συνολικά οι δερματικοί καρκίνοι (υπάρχουν επίσης το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα) αποτελούν τους πιο συχνούς καρκίνους στους ενήλικες.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ online

    Στην κορυφή