ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ


Με αφορμή τον εντεινόμενο προβληματισμό για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εκτεταμένη χρήση χημικών ουσιών- δακρυγόνων στην υγεία των πολιτών που τις εισπνέουν, ο ευρωβουλευτής κ. Γ. Κουμουτσάκος κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Γ. Κουμουτσάκου:

Στις πρόσφατες πολυπληθείς κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας (19-20/10/2011) και στα τραγικά επεισόδια που τις σημάδεψαν, οι αστυνομικές δυνάμεις - εκτελώντας εντολές στο πλαίσιο των καθηκόντων τους - έκαναν και πάλι εκτεταμένη χρήση χημικών ουσιών –δακρυγόνων.

Επισημαίνεται ότι όλο και συχνότερα από πολλές πλευρές εκφράζεται σοβαρότατος προβληματισμός για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η χρήση αυτών των ουσιών στην υγεία των πολιτών που τις εισπνέουν.

Συγκεκριμένα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τον Ιούνιο του 2011 μετά από αντίστοιχα επεισόδια και χρήση χημικών ουσιών, όχι μόνο σε ανοιχτούς αλλά και σε κλειστούς δημόσιους χώρους, έθεσε το θέμα της επικινδυνότητας των συγκεκριμένων χημικών ουσιών. Απέστειλε μάλιστα για ανάλυση χρησιμοποιηθέντα φιαλίδια στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν ότι στα φιαλίδια αυτά περιέχονται, μεταξύ άλλων, η χημική ουσία CS, η οποία σύμφωνα και με την Ένωση Ελλήνων Χημικών, κατατάσσεται στα χημικά όπλα και μπορεί να έχει σοβαρές έως και πολύ σοβαρές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Υπογραμμίζεται ότι με απόφαση του ΟΗΕ (2603/16-12-1969) απαγορεύεται η χρήση αυτού του τύπου χημικών ουσιών για πολεμικούς σκοπούς, ενώ η σύμβαση του Παρισιού το 1993, που έχει επικυρωθεί και από την Ελλάδα, προβλέπει την απαγόρευση παραγωγής χημικών ουσιών για στρατιωτικούς σκοπούς.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:
1) Εάν τα στοιχεία που διαθέτει σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από την εκτεταμένη χρήση της ουσίας CS συγκλίνουν με τις διαπιστώσεις του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
2) Εάν διαθέτει πρόσφατες μελέτες- αναλύσεις σχετικά με τις επιπτώσεις των ουσιών αυτών στη δημόσια υγεία και αν ναι, ποια είναι τα συμπεράσματά τους.
3) Εάν χρησιμοποιούνται παρόμοιες χημικές ουσίες- δακρυγόνα σε άλλα κράτη μέλη σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις και αν ναι, σε ποια.
4) Εάν τα συμπεράσματα είναι ότι δεν υπάρχει πλήρης ασφάλεια της δημόσιας υγείας από τη χρήση των συγκεκριμένων χημικών ουσιών, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να απαγορευτεί η χρήση των συγκεκριμένων ουσιών.


    Στην κορυφή