ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ ΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ


Τον δρόμο για τη θεραπεία πολλών γενετικών ασθενειών, όπως η μυϊκή δυστροφία, η κυστική ίνωση και κάποια είδη καρκίνων, ανοίγει επαναστατική τεχνική, την οποία οι ειδικοί περιγράφουν ως «θαύμα της σύγχρονης ιατρικής».

Επιστήμονες του αμερικανικού Πανεπιστημίου Ρότσεστερ κατάφεραν ουσιαστικά να «ξαναγράψουν» τον γενετικό κώδικα. Ο ενθουσιασμός επικεντρώνεται γύρω από το mRNA, το οποίο περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη δημιουργία των πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία των οργάνων.

Κάποιες φορές η παρασκευή των πρωτεϊνών διακόπτεται από μια βιολογική διαδικασία που ενδέχεται να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία του οργανισμού. Στην κυστική ίνωση, για παράδειγμα, η έλλειψη μιας βασικής πρωτεΐνης έχει ως αποτέλεσμα το φράξιμο των πνευμόνων από παχύρρευστη κολλώδη βλέννα.

Σε πειράματα που έγιναν σε μαγιά, Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν τρόπο να παράγουν πλήρως υγιής πρωτεΐνες, παρά την όποια διακοπή. Πιστεύουν μάλιστα ότι ακριβώς η ίδια τεχνική θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στο ανθρώπινο mRNA, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ανάπτυξη θεραπειών ικανών να καταπολεμήσουν μια μεγάλη γκάμα ασθενειών πριν από την εκδήλωσή τους.

«Η ικανότητα παρέμβασης στην παραγωγή μιας πρωτεΐνης από ένα συγκεκριμένο γονίδιο αποτελεί το νέο θαύμα της σύγχρονης ιατρικής» εξηγεί ο Ρόμπερτ Μπαμπάρα, πρόεδρος του τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Ρότσεστερ.

«Είναι ένα πραγματικά ισχυρό concept που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ανακοπεί η τάση ανάπτυξης συγκεκριμένων εκφυλιστικών και πιθανά θανατηφόρων γενετικών ασθενειών, που θα αλλάξουν για πάντα τις ζωές μας» επισήμανε ο καθηγητής Μπαμπάρα, ο οποίος μάλιστα προέβλεψε ότι μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια η τεχνική αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία -ή ακόμα και την ίαση- τέτοιων ασθενειών σε ανθρώπους.

Πηγή Espresso


    Στην κορυφή