ΕΝΤΑΞΗ 11.200 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ


Βασικός όρος είναι ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να επιστρέφουν στα Ασφαλιστικά Ταμεία το σύνολο της διαφοράς που θα προκύψει από την τιμή αναφοράς και την τιμή του φαρμάκου, όπως ανακοινώσε σήμερα ο υπουργός Υγείας.

Η τιμή αναφοράς θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες και θα καθοριστεί ανά κατηγορία φαρμάκων, βάσει του μέσου όρου της τιμής των πρωτοτύπων και του συνόλου των αντιγράφων τους.

Ακόμη επισημάνθηκε πως μετά τον προσδιορισμό των τιμών αναφοράς, οι φαρμακευτικές θα έχουν περιθώριο 10-12 ημερών προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα εντάξουν τα φάρμακά τους στη λίστα ή όχι. Τα ακριβά φάρμακα που χορηγούνται για σοβαρές παθήσεις αυξάνονται από 89 σε 130 ενώ στη λίστα φαρμάκων μπορούν να ενταχθούν όλα τα φάρμακα έκτος όσων έχουν ήδη μπει στην αρνητική λίστα, 500 συνολικά και άλλα 400 τα Μη Συνταγογραφούμενα.

Την ερχόμενη εβδομάδα οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας θα ενημερώσουν τους υπευθύνους των φαρμακευτικών εταιρειών για την ένταξη των φαρμάκων τους στη λίστα, ενώ σημειώνεται οτι η λίστα που αφορά την κατηγοριοποίηση των φαρμάκων έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ. Στόχος πάντως του υπουργείου είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2,4 δισ, επίπεδα του 2004, για το 2012, ενω η δαπάνη υπολογίζεται σήμερα στα 9,5 δισ, σε συνδυασμό και με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Μεταξύ άλλων ο Α. Λοβέρδος ανακοινώσε χθες πως από 1η Οκτωβρίου θα αρχίσει η λειτουργία των φαρμακείων Δευτέρα και Τέταρτη απόγευμα καθώς και Σάββατο.


    Στην κορυφή