''ΕΝΟΧΗ'' ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ


Η νυχτερινή εργασία μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία των γυναικών, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Γάλλοι ερευνητές του ινστιτούτου INSERM βρήκαν ότι η εργασία στη διάρκεια της νύχτας μπορεί να αυξήσει έως 30% τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο του μαστού.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές περιοδικό για θέματα καρκίνου «International Journal of Cancer», υποστηρίζει ότι η νυχτερινή εργασία αποτελεί παράγοντα κινδύνου ίδιας τάξης με τις γενετικές μεταλλάξεις, την καθυστερημένη πρώτη εγκυμοσύνη και την ορμονοθεραπεία, όσον αφορά την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο αυξημένος κίνδυνος για τη νόσο παρατηρείται κυρίως σε όσες γυναίκες εργάζονται συστηματικά σε νυχτερινές βάρδιες και σε όσες εργάζονται βράδυ για πάνω από 4,5 χρόνια. Ο κίνδυνος αυξάνει κι άλλο για τις γυναίκες που εργάζονταν τις νύχτες προτού μείνουν για πρώτη φορά έγκυες, ενώ μικρότερος είναι ο κίνδυνος για όσες γυναίκες άρχισαν να δουλεύουν τα βράδια σε μεγαλύτερη ηλικία.

Οι Γάλλοι ερευνητές, που μελέτησαν τις περιπτώσεις 1.232 καρκινοπαθών γυναικών, ανέφεραν ότι χρειάζονται κι άλλες μελέτες πάνω στο ζήτημα, ώστε να πέσει φως στις αιτίες. Ως εξηγήσεις έχουν προταθεί η διαταραχή στα γονίδια που ρυθμίζουν το βιολογικό «ρολόι», ο εσωτερικός αποσυγχρονισμός του οργανισμού και η στέρηση ύπνου, που εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα, ανοίγοντας το δρόμο στην καρκινογένεση.

Περίπου 1,3 εκατ. γυναίκες σε όλο τον κόσμο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο.

Πηγή ΗΜΕΡΗΣΙΑ.gr


    Στην κορυφή