ΕΝΕΣΗ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΦΡΕΝΑΡΕΙ ΤΟ ΓΛΑΥΚΩΜΑ


Ελπίδες στους πάσχοντες από γλαύκωμα, μια ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση, θα μπορούσε να προσφέρει στο εγγύς μέλλον μια απλή ένεση βλαστοκυττάρων, η οποία θα σταματάει την εξέλιξη της ασθένειας ή ακόμη και θα την αναστρέφει.

Οπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, τα αποτελέσματα αυτής της θεραπείας αποδείχθηκαν επιτυχή σε αρουραίους και ελπίζουν να αρχίσουν δοκιμές σε ανθρώπους σε πέντε χρόνια.

Η μέθοδος περιλαμβάνει τη λήψη βλαστικών κυττάρων από τον μυελό των οστών και την έγχυσή τους σε διάλυμα στο πίσω μέρος του ματιού. Η αποστολή τους είναι να ανακόψουν τον περαιτέρω εκφυλισμό των οπτικών νευρικών κυττάρων. Μπορούν επίσης να τα μετατρέψουν σε νέα οπτικά νευρικά κύτταρα αναστρέφοντας τη βλάβη και βελτιώνοντας την όραση.

Ο καθηγητής Κιθ Μάρτιν, νευροεπιστήμονας, δήλωσε: «Η ανακάλυψη θεραπειών για την αναστροφή της τύφλωσης δεν ανήκει πλέον στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Τη μέθοδο την εφαρμόζουμε σε ζωικά μοντέλα και τα αποτελέσματα είναι τόσο ενθαρρυντικά που ελπίζουμε να προχωρήσουμε σε πειράματα σε ανθρώπους σύντομα».

Προσθέτει δε ότι «οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα προχωρούν σε πολλούς τομείς της Ιατρικής», ενώ εξηγεί ότι έχουν επικεντρωθεί στην εφαρμογή των βλαστοκυττάρων στο γλαύκωμα επειδή, «αν και είναι συχνή οφθαλμολογική πάθηση, είναι από τις πολύ λίγες ασθένειες που επηρεάζουν το οπτικό νεύρο, όπως οι φλεγμονώδεις παθήσεις».

Πηγή Espresso

    Στην κορυφή