ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΘΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΝΟΥΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ


Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της μεθόδου της δισκοπλαστικής με ενέσιμο gel, αντί για την κλασική χειρουργική αντιμετώπιση ανακοινώθηκαν και για τη χώρα μας και είναι θεαματικά: Τα πρώτα 100 περιστατικά οσφυαλγίας και αυχεναλγίας όπου εφαρμόστηκε η μέθοδος της δισκοπλαστικής,κατέδειξαν ποσοστό ίασης που προσεγγίζει το 95%, ποσοστό συγκρίσιμο ακόμη και από εκείνα της διεθνούς εμπειρίας (82%-91%). Γίνεται σαφές, λοιπόν, ότι η μέθοδος της δισκοπλαστικής με την έγχυση ενέσιμου gel,εξελίσσεται σε βασική λύση εκλογής για εκατομμύρια ασθενείς που ταλαιπωρούνται από αυχενικό σύνδρομο ή δισκοπάθεια.

Είναι ενδεικτικό ότι ένας στους δύο ενήλικες, σε κάποια φάση της ζωής τους, θα ταλαιπωρηθούν από πόνους στη μέση (οσφυαλγία) με μεγάλη πιθανότητα αντανάκλασης των πόνων στα κάτω άκρα (ισχιαλγία). Επιπλέον, σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο Έλληνες ταλαιπωρούνται μόνιμα ή περιστασιακά, από οδυνηρούς πόνους στον αυχένα,με αντανάκλαση στους ώμους και την ωμοπλάτη, καθώς και έντονο μούδιασμα στα χέρια, συχνά με συνοδεία βασανιστικών πονοκεφάλων.

ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου από τον ορθοπαιδικό, χειρουργό σπονδυλικής στήλης Νικόλαο Μπενάρδο, «…ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελεί το κύριο σταθεροποιητικόκαι στηρικτικό στοιχείο μεταξύ των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης.Αποτελείται από τον ινώδη δακτύλιο και τον πηκτοειδή πυρήνα. Ο ινώδης δακτύλιος περιβάλλει (αγκαλιάζει) τον πηκτοειδή πυρήνα, ο οποίος απορροφά τους κραδασμούς δηλαδή λειτουργεί σαν αμορτισέρ για τον σπόνδυλο…

…Όταν καταστραφεί, όμως, αυτή η δομή και αλλάξει η σχέση μεταξύ του πηκτοειδούς πυρήνα και του ινώδους δακτυλίου, ο μεσοσπονδύλιος δίσκος χάνει τις μηχανικές του ιδιότητες, δηλαδή αλλάζει μορφή και έτσι έχουμε τη λεγόμενη δισκοπάθεια. Πολλές φορές λόγω της καταστροφής του ινώδους δακτυλίου ο πηκτοειδής πυρήνας εκβάλει προς τα πίσω ή προς τα πλάγια δημιουργώντας τις κήλες μεσοσπονδυλίου δίσκου, οι οποίες ασκούν πιεστικάφαινόμενα στο νωτιαίο σάκο ή σε κάποιο νεύρο-ρίζα. Η πίεση στο νωτιαίο σάκο ήσε κάποιο νεύρο προκαλεί πόνο, αιμωδίες (μουδιάσματα), παραισθησίες ή σε σοβαρότερες μορφές μυική αδυναμία ή ακόμα και πάρεση. Στις πιο ακραίες περιπτώσεις το χειρουργείο μοιάζει αναπόφευκτο…».

Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

«…Μέχρι πρόσφατα, η χειρουργική αντιμετώπιση μια βλάβης στους μεσοσπονδύλιους δίσκους αποτελούσε τη μόνη λύση εκλογής, εντούτοις η εμπειρία από επώδυνα, με μακράπερίοδο ανάρρωσης, ή ακόμη και αποτυχημένα χειρουργεία, απέτρεπε τουςπερισσότερους ασθενείς από την απόφαση να υποβληθούν σε επέμβαση», υπογράμμισε ο κ. Μπενάρδος. «…Εναλλακτική λύση, όμως, υπάρχει και δίνει εξαιρετικάποσοστά ίασης, είτε μιλάμε για αυχενικό σύνδρομο είτε για οσφυαλγία. Μια μηχειρουργική λύση, εντελώς αναίμακτη και ανώδυνη. Πρόκειται για την έγχυση ενδοδισκικού gel, το οποίο εγχύεται μέσα στο μεσοσπονδύλιο δίσκο, στην περιοχή της βλάβης, σε μια διαδικασία που διαρκεί περίπου 20 λεπτά.Ο ασθενής μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο μόλις 2 ώρες μετά την έγχυση του gel και να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες, ενώ η αποκατάσταση του μεσοσπονδύλιου δίσκου επιτυγχάνεται σε χρόνο ρεκόρ, από μισή ώρα έως 5 εβδομάδες μετά την εφαρμογή».

ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΜΕΘΟΔΟΣ

Η συγκεκριμένη μέθοδος θεραπείας της κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου επιτυγχάνεται με έγχυση εμφυτεύσιμου gel, υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση και με τοπική αναισθησία με λεπτή βελόνα μέσα στο μεσοσπονδύλιο δίσκο, στην περιοχή που βρίσκεται ο κατεστραμμένος πηκτοειδής πυρήνας.

Το ενδοδισκικό gel δρώντας ωσμωτικά (με διαφορά πίεσης), συγκεντρώνει πάλι τον πηκτοειδή πυρήνα σε μια ενιαία μορφή και όλα τα αποσπασμένα τμήματά του που έχουν δημιουργήσει κήλες επαναδιοργανώνονται και τον επαναφέρουν, κατά το δυνατόν, στην αρχική του μορφή. Έτσι έχουμε έναν νέο πηκτοειδή πυρήνα σαφώς καλύτερο από τον κατεστραμμένο, δηλαδή με καλύτερες μηχανικές ιδιότητες.
Γίνεται ανάπλαση-πλαστική του πηκτοειδούς πυρήνα με αποτέλεσμα να σταματά η πίεση που ασκείται στο νεύρο. Φυσικά, σταματά και ο πόνος στο χέρι ή στο πόδι, αφού το τμήμα που πιέζει το νεύρο έχει επανέλθει στην αρχική του θέση.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

«…Η διαδικασία της έγχυσης διαρκεί, κατά μέσο όρο, 20λεπτά, τα δε αποτελέσματα εμφανίζονται από το πρώτο ημίωρο και ολοκληρώνονται σε διάρκεια 3-5 εβδομάδων….», υπογράμμισε ο κ. Μπενάρδος. «…Το gel τοποθετείται από χειρουργό ορθοπαιδικό ή νευροχειρουργό υπό ακτινοσκόπηση, ο οποίος έχει εξειδίκευση στην χειρουργική σπονδυλικής στήλης και είναι εξοικειωμένος με μικροεπεμβατικές και ενδοσκοπικές τεχνικές…

…Ο ασθενής φεύγει μετά από 2 ώρες από το νοσοκομείο περπατώντας και επιστρέφει άμεσα στην οικία του και στις καθημερινές του δραστηριότητες. Το βασικό πλεονέκτημα της θεραπείας της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου-δισκοπλαστικής με την έγχυση του εμφυτεύσιμου gel είναι πως πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, η οποία επιφέρει αποτελέσματα με μία μόνο έγχυση-ένεση….».


    Στην κορυφή