ΕΝΑ ΣΤΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ


Ένα στα δύο παιδιά γεννιέται με καισαρική τομή στα ελληνικά, δημόσια και ιδιωτικά, μαιευτήρια.
Το ποσοστό των γεννήσεων με καισαρική τομή στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις δύο τελευταίες δεκαετίες: αγγίζει πλέον το 45%, ποσοστό που απαντάται κυρίως σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και όχι στις ευρωπαϊκές χώρες.

Η… επιδημία των καισαρικών βρίσκεται στο επίκεντρο των Ελλήνων επιστημόνων. Οι ολοένα φθίνουσες με φυσιολογικό τοκετό γεννήσεις και οι αυξανόμενες πολύδυμες κυήσεις είναι τα βασικά θέματα του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μαιευτικής και Γυναικολογίας, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Μαιευτικής Εταιρίας, κ. Άρις Αντσακλής, οι καισαρικές παρουσιάζουν αύξηση σε πολλές χώρες παγκοσμίως, της Ελλάδας μη εξαιρουμένης. Στην Ελλάδα το ποσοστό των καισαρικών τομών κυμαίνεται από 35 έως 45%, ανάλογα με το νοσοκομείο και τη γεωγραφική περιοχή.

Ως κύριοι λόγοι της αύξησης των καισαρικών τομών αναφέρονται από τον ειδικό η αυξημένη ηλικία των γυναικών που μένουν έγκυες, η ελαχιστοποίηση των κινδύνων του τοκετού στην περίπτωση της καισαρικής, ο αυξημένος αριθμός των πολύδυμων κυήσεων -λόγω της αύξησης των τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής- για τις οποίες η καισαρική είναι μονόδρομος, αλλά και η επιθυμία των γυναικών να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους κατόπιν… ραντεβού με τον γιατρό τους. Ως αμιγώς ιατρικοί λόγοι που επιβάλλουν την καισαρική ο επιστήμονας αναφέρει την θέση (ισχιακή προβολή) του εμβρύου και την προηγούμενη γέννα με καισαρική.

Στόχος ωστόσο των ειδικών είναι η μείωση των καισαρικών τομών. «Προς την κατεύθυνση αυτή η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία έχει οργανώσει πανελλαδικά σεμινάρια στους γιατρούς και προγράμματα εκπαίδευσης στους νέους ειδικευόμενους γιατρούς» ανέφερε ο κ. Αντσακλής.

«Επιδημία» πολύδυμων κυήσεων

Ενώ η συχνότητα των διδύμων φυσικών κυήσεων είναι 1%, στις γυναίκες που κάνουν εξωσωματική είναι 25%! Αναλόγως, η συχνότητα των φυσικών τρίδυμων κυήσεων είναι μία στις 3.200 γεννήσεις, αλλά στις γυναίκες που κάνουν εξωσωματική είναι μία στις 22 γεννήσεις.

Όσο αυξάνεται όμως ο αριθμός των εμβρύων… αυξάνονται και οι πιθανότητες της εμφάνισης της προεκλαμψίας, μιας σοβαρής πάθησης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης: στις κυήσεις με ένα μωρό η συχνότητα προεκλαμψίας είναι 7%, στις δίδυμες κυήσεις διπλασιάζεται, φτάνοντας το 14% και στις τρίδυμες οι πιθανότητες τριπλασιάζονται (21%).
«Η συχνότητα εγκεφαλικής παράλυσης στα δίδυμα είναι 5 φορές μεγαλύτερη από ότι στις μονήρεις κυήσεις, ενώ στα τρίδυμα είναι 20 φορές μεγαλύτερη, γεγονός που οφείλεται στα προβλήματα της προωρότητας, της υπολειπόμενης ενδομήτριας ανάπτυξης των πολυδύμων εμβρύων και των επιπλοκών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του τοκετού. Άρα θεωρούνται υψηλού κινδύνου κυήσεις και χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή» κατέληξε ο καθηγητής.

Πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online


    Στην κορυφή