ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΙΔΙΟΣΚΕΥΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2 ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ


Ένα ακόμη ιδιοσκεύασμα σιταγλιπτίνης, για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, είναι πλέον διαθέσιμο στη χώρα μας. Η συγκεκριμένη θεραπεία αποσκοπεί στη βελτίωση του ελέγχου των επιπέδων γλυκόζης των ασθενών, σε συνδυασμό με τη δίαιτα και την άσκηση. Μάλιστα ενδείκνυται ως μονοθεραπεία, σε ασθενείς που δεν ελέγχονται επαρκώς με δίαιτα και άσκηση και για τους οποίους άλλες θεραπείες λόγω αντενδείξεων ή μη ανεκτικότητας δεν είναι κατάλληλες.

Ο κ. Ανδρέας Μελιδώνης, Συντονιστής Διευθυντής της Α' Παθολογικής κλινικής και του Διαβητολογικού Κέντρου του Τζανείου Νοσοκομείου, μιλώντας για το νέο ιδιοσκεύασμα και τη χρήση του, είπε: «Τα νέα για τους ασθενείς στη χώρα μας που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι ιδιαίτερα θετικά. Η σιταγλιπτίνη αποτέλεσε τον πρώτο εκπρόσωπο μιας νέας θεραπευτικής κατηγορίας, δηλαδή των αναστολέων DPP-IV, και έχει αλλάξει την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου, σε παγκόσμια κλίμακα. Η σιταγλιπτίνη ενισχύει την ενδογενή ικανότητα του οργανισμού να μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης, όταν αυτά είναι αυξημένα, ενώ λειτουργεί ως επιπρόσθετη θεραπεία στη δίαιτα και την άσκηση, σε διάφορους συνδυασμούς με άλλες θεραπευτικές ουσίες, όπως είναι η μετφορμίνη, η σουλφονυλουρία ή γλιταζόνη και η ινσουλίνη».

Περισσότερα για τη νόσο του διαβήτη

Ο διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση της οποίας οι επιπλοκές μπορεί να αποβούν ακόμη και μοιραίες για τον ασθενή.

Εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2).

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν τη γλυκόζη (σάκχαρο) από το αίμα και να τη χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.

Όταν η ινσουλίνη στον οργανισμό είναι μειωμένη ή δεν είναι αρκετά δραστική, τότε η γλυκόζη δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα και έτσι παρατηρείται υπεργλυκαιμία (αυξημένο σάκχαρο στο αίμα). Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η πρόληψη σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και οι φαρμακευτικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη.


    Στην κορυφή