ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΤΥΦΛΩΣΗ


Αποκατάσταση της όρασης στη στιγμή υπόσχεται στους ασθενείς με τύφλωση νέο επαναστατικό εμφύτευμα για τα μάτια, χωρίς ογκώδη γυαλιά ή άλλο τεχνικό εξοπλισμό.

Το «Bio Retina» εμφυτεύεται με τοπική αναισθησία και προσφέρει ασπρόμαυρη όραση, παρόμοια με εκείνη οθόνης υπολογιστή, επιτρέποντας στον χρήση να παρακολουθεί τηλεόραση και να αναγνωρίζει πρόσωπα. Το πρωτότυπο έχει κατασκευαστεί ήδη από το 2011, ωστόσο οι πρώτες κλινικές δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στην επόμενη χρόνια.

Η συσκευή προορίζεται για την αποκατάσταση όρασης σε ασθενείς με εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, γλαύκωμα και καταρράκτη σε προχωρημένο στάδιο. Το μέγεθός του δεν ξεπερνά αυτό ενός παιδικού νυχιού, γι' αυτό και η τοποθέτησή του γίνεται μέσα σε μόλις τριάντα λεπτά, μέσω μικρής τομής πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα που έχει υποστεί βλάβη.

«Η αποκατάσταση της όρασης γίνεται στιγμιαία, ενώ ο χρόνος αποθεραπείας εκτιμάται ότι δεν ξεπερνά τη μία εβδομάδα» εξηγεί ο εκπρόσωπος της εταιρείας «Nano-Retina» που το κατασκευάζει, προσθέτοντας ότι όσα εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται ήδη, απαιτούν τη χρήση ογκωδών γυαλιών και τοποθετούνται με γενική αναισθησία.

«Τα συστήματα που μελετώνται αυτή τη στιγμή απαιτούν χειρουργείο διάρκειας έξι ωρών για να τοποθετηθούν και να συναρμολογηθούν πολλαπλά κομμάτια hardware μέσα στο μάτι ή εναλλακτικά να εισαχθεί χειρουργικά ένα εμφύτευμα, το οποίο συνδέεται με καλώδιο που περνά μέσα από το κρανίο του ασθενούς» τονίζει.

Πηγή Espresso


    Στην κορυφή