ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ


Εκδήλωση ενημέρωσης για θέματα πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου του μαστού πραγματοποιήθηκε από την Α΄Προπαιδευτική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών «Μονάδα Μαστού» σε συνεργασία με το Δήμο Αμαρουσίου με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων που διαθέτουν σημαντική γνώση και εμπειρία στον τομέα της πρόληψης, αλλά και της αντιμετώπισης της νόσου.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Πατούλης, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στους ενδογενείς αλλά και εξωγενείς παράγοντες που συμβάλουν στην εμφάνιση της νόσου, σημειώνοντας ωστόσο ότι «παρά τη συχνότητά της εάν διαγνωστεί έγκαιρα η συγκεκριμένη ασθένεια μπορεί να θεραπευτεί. Γι’ αυτό –πρόσθεσε- η σωστή ενημέρωση είναι ο καλύτερος σύμμαχος της γυναίκας για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση της νόσου.»

«Τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα ακόμα και για τις δύσκολες περιπτώσεις υπογράμμισε ο κ. Πατούλης. Νέα φάρμακα κατά του καρκίνου του μαστού προστίθενται στη φαρέτρα της επιστήμης κάνοντας τις θεραπείες αποτελεσματικότερες, ενώ η έρευνα κατά του καρκίνου του μαστού το τελευταίο χρόνο σηματοδοτεί σημαντικές εξελίξεις ακόμα και στη θεραπεία της μεταστατικής νόσου.»

Παράλληλα ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Δήμος Αμαρουσίου εστιάζοντας στην πρόληψη της υγείας των πολιτών, όπως διοργάνωση ημερίδων, προγράμματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης, προληπτικές εξετάσεις, κ.α.
«Στην υπόθεση της πρόληψης της Υγείας -επισήμανε ο κ. Πατούλης- είναι αναγκαία η ενεργοποίηση της κοινωνίας και η συμμετοχή όλων. Ο Δήμος Αμαρουσίου είναι σαφέστατα προσανατολισμένος προς την κατεύθυνση αυτή και αξιοποιεί κάθε διαθέσιμη δύναμη και ευκαιρία για την πρόληψη της υγείας του πληθυσμού.»

Ο Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής Α΄Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» κ. Γεώργιος Ζωγράφος ανέπτυξε το θέμα «Ελλάσων επεμβατική τεχνική»

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Ιωάννης Φλέσσας - Ειδ. Χειρουργικής,
η Αφροδίτη Νόνη Επίκ.Καθ. Παθ/κής Ανατομίας Παν/μίου Αθηνών, η Μαρία
Αλαφάκη Τεχνολόγος Ακτινολόγος, Η Ελένη Λυκάκη Ακτ/γος Διευθύντρια Ασκληπιείου Βούλας, η Βάσω Οικονόμου Επιμ. Α΄Κυτταρολόγος, η Μαρία
Φώτου Επιμ. Α΄ Κυτταρολόγος, η Παρασκευή Λιάκου Γεν. Χειρουργός Επιστ/κος Συνεργάτης, η Φλώρα Ζαγουρή Ογκολόγος και η Ηλιάνα Τσάμη Νοσηλεύτρια Προϊσταμένη Μονάδας Μαστού


    Στην κορυφή