ΕΛΠΙΔΑ ΤΕΚΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ


Πρόσφατα επιτεύχθηκε η κατάψυξη ωοθηκικού ιστού σε πέντε γυναίκες που νοσούν από διαφορετικές μορφές καρκίνου. Η κατάψυξη ωοθηκικού ιστού έγινε προκειμένου να ολοκληρώσουν οι γυναίκες την θεραπεία του καρκίνου με ακτινοβολία/χημειοθεραπεία και μετά να μεταμοσχευθεί στις ωοθήκες τους ώστε να καταστούν και πάλι γόνιμες, όπως ανακοινώθηκε απο τον ειδικό σε θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, Δρ. Κωνσταντίνο Πάντο.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ανέφερε, έγινε λαπαροσκοπική αποφλοίωση ωοθήκης σε γυναίκα 42 ετών με καρκίνο του μαστού η οποία θα υποβληθεί σε θεραπεία χημειοθεραπείας. Ο ωοθηκικός ιστός από την αποφλοίωση και των δύο ωοθηκών καταψύχθηκε και φυλάσσεται στους -196oC σε υγρό άζωτο. Μετά τη θεραπεία από τον καρκίνο, θα μεταμοσχευτεί στην ίδια.

"Τον περασμένο Οκτώβριο πετύχαμε τη γέννηση διδύμων 11 χρόνια μετά από την γονιμοποίησή τους" πρόσθεσε ο κ. Πάντος: "Τα δίδυμα (αγοράκι και κοριτσάκι) γεννήθηκαν στην Πάτρα 11 χρόνια μετά από την γονιμοποίησή τους στο εργαστήριο εξωσωματικής γονιμοποίησης, του Κέντρου Ανθρώπινης Αναπαραγωγής στην Κλινικής Γένεσις Αθηνών. Το ζευγάρι, προσήλθε στο Κέντρο εξωσωματικής Γονιμοποίησης τον Σεπτέμβριο του 2001, όπου υποβλήθηκε σε προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης. Με την πρώτη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης που πραγματοποιήθηκε στις 05/09/2001, το ζευγάρι απέκτησε ένα υγιές κοριτσάκι. Τα πλεονάζοντα, για την τότε προσπάθεια, γονιμοποιημένα ωάρια καταψύχθηκαν και παρέμειναν στην κρυοσυντήρηση για πάνω από 10 χρόνια. Τον Μάρτιο του 2011, το ζευγάρι επανήλθε στο κέντρο προκειμένου να πραγματοποιήσει την εμβρυομεταφορά των καταψυγμένων γονιμοποιημένων ωαρίων η οποία οδήγησε στην γέννηση των διδύμων. Μετά από έλεγχο στη βιβλιογραφία, το περιστατικό αυτό είναι το δεύτερο στον κόσμο που «τρίδυμα» αδελφάκια γεννιούνται με τόσο μεγάλη διαφορά ηλικίας μεταξύ του πρώτου με των άλλων δύο".


    Στην κορυφή