ΕΛΛΙΠΩΣ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ HIV ΚΑΙ ΤΟ AIDS


Η έλλειψη γνώσης και ενημέρωσης σχετικά με τους κινδύνους από το HIV και το AIDS αυξάνουν το ρίσκο για τους Έλληνες εραστές, σύμφωνα με αποτελέσματα της Παγκόσμιας έρευνας της Durex.

Τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας της Durex –με αφορμή την ημέρα κατά του AIDS– έδειξαν ότι το 75% των Ελληνίδων και το 68% των Ελλήνων συμφώνησαν ότι θα ήθελαν να είναι περισσότερο ενημερωμένοι σχετικά με το HIV/AIDS.

Η έλλειψη ενημέρωσης είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς αρκετοί Έλληνες έχουν ‘ριψοκίνδυνη’ σεξουαλική δραστηριότητα από την αρχή της σεξουαλικής τους ζωής. Περίπου το 30% των Ελλήνων δεν χρησιμοποίησε κάποια μέθοδο προφύλαξης ενάντια στο HIV/AIDS και στα άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κατά τη διάρκεια της πρώτης τους επαφής.

Σχεδόν οι διπλάσιες γυναίκες (64%) σε σχέση με τους άντρες (33%) δήλωσαν ότι είχαν μια σταθερή σχέση προτού προχωρήσουν στην παρθενική τους σεξουαλική επαφή, ενώ οι άντρες που δήλωσαν ότι βρίσκονταν σε περιστασιακή σχέση ήταν οι τριπλάσιοι (28%) σε σύγκριση με τις γυναίκες (10%).

Το μεγαλύτερο ποσοστό (42%) όσων έκαναν σεξ χωρίς προφύλαξη, υποστήριξε ότι είχε την πεποίθηση ότι το έτερον ήμισυ δεν ήταν φορέας κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος, παρότι το 26% όσων είχαν σχέση παραδέχονται ότι δεν ήταν βέβαιοι για το αν ο/η σύντροφός τους είχε μολυνθεί στο παρελθόν.

Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις Έλληνες (27%) που δεν πήραν μέτρα προφύλαξης παραδέχονται ότι ήταν ένα λάθος, για το οποίο μετάνιωσαν.

Οι Έλληνες άντρες δηλώνουν ότι είχαν κατά μέσο όρο 30 διαφορετικούς σεξουαλικούς συντρόφους – σαφώς περισσότερους από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, όπως οι Ισπανοί (20), οι Γάλλοι (19) και οι Γερμανοί (17).

Οι Ελληνίδες είχαν κατά μέσο όρο 10 συντρόφους, περισσότερους από τις Ιταλίδες (8) ισάριθμους με τις Γαλλίδες και τις Αγγλίδες, αλλά λιγότερους από τις Γερμανίδες (12).

Περισσότεροι από ένας στους πέντε Έλληνες άντρες (22%) και το 9% των Ελληνίδων που διατηρούν σχέση παραδέχονται ότι έχουν απατήσει το σύντροφό τους.

Εξάλλου, η σεξουαλική ζωή των Ελλήνων δεν περιορίζεται σε έναν μόνο σύντροφο, με το 8% των αντρών να δηλώνουν ότι έχουν παράλληλες επαφές με τρεις ή περισσότερους συντρόφους, ενώ το ίδιο δηλώνει το 4% των γυναικών.

Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό να ανακαλύπτουμε ότι οι σεξουαλικά ενεργοί Έλληνες θέτουν σε κίνδυνο τόσο τη δική τους υγεία, όσο και αυτήν των συντρόφων τους. Τα ευρήματα της έρευνας υπογραμμίζουν τη σημασία της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης.

Περισσότεροι από 29,000 άνθρωποι σε 36 χώρες συμμετείχαν στην έρευνα της Durex, η οποία διενεργήθηκε online αλλά και με προσωπικές συνεντεύξεις από την εταιρεία ερευνών Harris Interactive.

Τα δεδομένα σταθμίστηκαν όπου κρίθηκε απαραίτητο, προκειμένου να ισοσκελιστούν οι πληθυσμιακές διαφορές με τους ψηφιακούς χρήστες.

Οι 36 χώρες που συμμετείχαν είναι οι εξής: Αυστραλία, Αυστρία, Καναδάς, Κίνα, Κολομβία, Κροατία, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Χονγκ Κονγκ, Ουγγαρία, Ινδία, Ινδονησία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νιγηρία, Πολωνία, Πορτογαλία , Ρουμανία, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ισπανία, Ελβετία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.    Στην κορυφή