ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ


Πρωτοπόροι σε διεθνές επίπεδο στον τομέα της Ρομποτικής Χειρουργικής είναι πλέον οι Έλληνες γιατροί.

Αδιάψευστη απόδειξη αποτελεί και η φετινή βράβευση του Έλληνα χειρουργού Δρ. Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη και της ομάδας του στο διεθνές συνέδριο SLS-MIRA-SRS που πραγματοποιήθηκε από 5-8 Σεπτεβρίου στο Westin Copley Place της Bοστώνης στις ΗΠΑ.

Ο Δρ Κωνσταντινίδης και η ομάδα του (Σ.Χειρίδης, Π.Χρυσοχέρης, Π.Χειρίδης, Μ.Γεωργίου και Φ.Αντωνακόπουλος,Χ. Χαριτόπουλος,Π Φερέτος), κατέκτησαν διακρίσεις για τις καλύτερες εργασίες σε μορφή βίντεο και συγκεκριμένα στη Ρομποτική Χειρουργική Μιας Τομής (Single Site Robotic Surgery) και στη Ρομποτική Παγκρεατεκτομή (Whipple και Περιφερική Παγκρεατεκτομή) .

Το διεθνές συνέδριο που είχε τίτλο «Εβδομάδα Ελάχιστα Τραυματικής Χειρουργικής» διοργάνωσαν από κοινού οι τρείς παγκόσμιες επιστημονικές εταιρείες: SLS (Society of Laparoscopic Surgeons), MIRA (Minimally Invasive Robotic Association) και SRS (Society of Robotic Surgery) και συμμετείχαν 850 κορυφαίοι επιστήμονες από 75 χώρες . μεταξύ αυτών ήταν και η ομάδα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΠΡΩΤΙΕΣ

Η πρώτη διάκριση της ομάδας αφορά στις ρομποτικές επεμβάσεις Single Site, δηλαδή επεμβάσεις με χρήση του συστήματος da Vinci μέσω μιας μόνο μικροτομής μόλις 1,5 εκατοστού. Συγκεκριμένα αφορά στις παρακάτω ρομποτικές επεμβάσεις Μιας Τομής :

- Αποκατάσταση Διαφραγματοκήλης - Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης (πρώτη διεθνώς)
-Αφαίρεση Κύστης Νεφρού (πρώτη διεθνώς)
- Ρομποτική Αφαίρεση Κύστης Περικαρδίου (πρώτη διεθνώς)
- Χολοκυστεκτομή (μεγαλύτερη εμπειρία διεθνώς).

Η ομάδα διακρίθηκε επίσης για την παρουσίαση της εμπειρίας και των αποτελεσμάτων της στις παρακάτω Ρομποτικές Επεμβάσεις που αναλύθηκαν στο συνέδριο:

- Ρομποτική Αποκατάσταση Αχαλασίας Οισοφάγου
- Ρομποτική Κολεκτομή για καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις
- Ρομποτική Παγκρεατεκτομή για καρκίνο παγκρέατος .

Αίσθηση έκανε στο συνεδριο και η παρουσίαση των επεμβάσεων Ρομποτικής Γυναικολογικής Χειρουργικής (υστερεκτομές, ινομυοματεκτομές, αφαίρεση κύστεων ωοθήκης κτλ) από τον Δρ. Κωνσταντινίδη και τον συνεργάτη του, γυναικολόγο χειρουργό Δρ. Πέτρο Χειρίδη.

Ο Δρ. Κωνσταντινίδης, που είναι Διευθυντής του Τμήματος Γενικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, είναι πρωτοπόρος στον τομέα της χειρουργικής καθώς το 1991 εισήγαγε την Προχωρημένη Λαπαροσκοπική Χειρουργική στην Ελλάδα και το 2006 τη Ρομποτική Χειρουργική. Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 12.000 λαπαροσκοπικές και πάνω από 700 ρομποτικές επεμβάσεις με απόλυτη επιτυχία. Επίσης είναι πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής (ΕΕΕΡΧ) και της Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής ΝοτιοΑνατολικής Ευρώπης (SEERSS).

Η βράβευση της ομάδας συμπίπτει με τη συμπλήρωση έξι ετών από την πρώτη ρομποτική χειρουργική επέμβαση στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών από τον Δρ. Κωνσταντινίδη στις 26 Σεπτεμβρίου 2006.

Για την προσφορά του στη Ρομποτική Χειρουργική Μιας Τομής, ο παγκοσμίου φήμης χειρουργός M.Gagner «απένειμε» στον Δρ. Κωνσταντινίδη τον τίτλο του “Champion of Single Site Robotic Surgery”.

«Είμαστε βαθύτατα ικανοποιημένοι που η ποιότητα της δουλειάς μας όχι μόνο μπορεί και συναγωνίζεται τις ομάδες του εξωτερικού, αλλά συχνά τις ξεπερνά με παρουσία πιο δυναμική και πιο ρηξικέλευθη. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, συγκεντρώσαμε το ενδιαφέρον σε τέτοιο βαθμό που μας ζητήθηκε να εκπαιδεύσουμε στην Ελλάδα χειρουργούς από άλλες χώρες που ενδιαφέρονται για τη Ρομποτική», τόνισε ο Δρ Κωνσταντινίδης.


Η ομάδα του Ιατρικού Κέντρου στην απονομή των βραβείων SRS2012. Από δεξιά, ο Δρ.Κ.Κωνσταντινίδης, ο Δρ.Σ.Χειρίδης, ο Δρ.Π.Χρυσοχέρης και ο Δρ.Π.Χειρίδης

    Στην κορυφή