ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ


Ελληνικής έμπνευσης και εφαρμογής είναι η νέα χειρουργική μέθοδος για την αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας και των Mεταβολικών Νοσημάτων, η οποία έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και παρουσιάστηκε στο 16ο Παγκόσμιο Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας 31 Αυγούστου με 1η Σεπτεμβρίου 2011!

Η νέα χειρουργική μέθοδος είναι έμπνευση και εφαρμογή του καθηγητή χειρουργικής του πανεπιστημίου Κρήτης κ Γιάννη Μελισσά και των συνεργατών του στην Κλινική Χειρουργικής Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

«Η νέα χειρουργική μέθοδος είναι απλή και αποτελεσματική. Αρχικά περιορίζεται η χωρητικότητα του στομάχου και στη συνέχεια γίνεται αναστόμωση (δηλ. σύνδεση –επικοινωνία) του κεντρικού τμήματος του λεπτού εντέρου, (δηλ. της νήστιδας) με το περιφερικό τμήμα του λεπτού εντέρου, (δηλ. με τον ειλεό). Η επέμβαση προκαλεί την ταχύτερη δίοδο της τροφής από το λεπτό στο παχύ έντερο. Έτσι η απώλεια βάρους είναι μεγαλύτερη όπως και η έκκριση ορμονών του εντέρου που ομαλοποιούν την παγκρεατική λειτουργία» δήλωσε ο κ Μελισσάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο 16ο Παγκόσμιο Συνέδριο ο κ Μελισσάς η νέα χειρουργική μέθοδος έχει εφαρμοστεί ήδη σε 32 ασθενείς που χειρουργήθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης. Οι ασθενείς μετά την χειρουργική επέμβαση παρακολουθήθηκαν για διάστημα 18 μηνών και είχαν θαυμαστά αποτελέσματα τόσο όσον αφορά τη μείωση του βάρους όσο και την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2.

Συγκεκριμένα μετά την επέμβαση η μείωση του παραπανίσιου βάρους έφτασε το 79%, ενώ όλοι οι διαβητικοί ασθενείς, ακόμα και αυτοί που προ-εγχειρητικά ήταν σε θεραπεία με ινσουλίνη, σταμάτησαν την αντιδιαβητική θεραπεία!

Η παρουσίαση της νέας μεθόδου έτυχε ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος από εκατοντάδες χειρουργούς( 2.500 ήταν το σύνολο των γιατρών που παρακολούθησαν το συνεδριο, ενώ 32 ήταν οι Έλληνες) αλλά και ευμενών σχολίων.


Κέντρα Αριστείας

Εντυπωσιακά ήταν και τα αποτελέσματα που παρουσίασε στη μοναδική διάλεξη που δόθηκε στα πλαίσια αυτού του Παγκόσμιου Συνεδρίου ο καθηγητής κ. Γιάννης Μελισσάς.

Η παρουσίαση αφορούσε τα συγκεντρωτικά στοιχεία από 63 Ευρωπαϊκά Νοσοκομεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Κέντρων Αριστείας του IFSO, που ο καθηγητής είναι από τους ιδρυτές του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία η θνητότητα σε 7.000 ασθενείς που χειρουργήθηκαν ήταν μόλις 0.07%. Επίσης πολύ χαμηλή 3.46% ήταν η συχνότητα των επιπλοκών των επεμβάσεων.

Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, αναφορικά με την απώλεια υπερβάλλοντος βάρους, δείχνουν ότι 1 χρόνο μετά από επέμβαση τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου είναι 55%, μετά από επιμήκη γαστρεκτομή (μανίκι) είναι 67% και μετά από γαστρική παράκαμψη 70%.

Ακόμη τα αποτελέσματα των επεμβάσεων απώλειας βάρους και θεραπείας των μεταβολικών παθήσεων όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η αρτηριακή Υπέρταση, η Υπερλιπιδαιμία κ,α,λ, συμβάλλουν τόσο στη βελτίωση της ποιότητα της ζωής των ασθενών μετεγχειρητικά, όσο και στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης.

Τέλος σημαντικό επίσης στην εποχή της μεγάλης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι και το συμπέρασμα του Συνεδρίου ότι η χειρουργική θεραπεία των νοσημάτων αυτών, εξοικονομεί τεράστια ποσά που τα ασφαλιστικά συστήματα θα πλήρωναν για την φαρμακευτική θεραπεία των νοσημάτων για ολόκληρη την ζωή των ασθενών!    Στην κορυφή