EΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΘΛΗΣΗΣ


Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε θέματα που αφορούν την άθληση και Υγεία, υπογράφηκε την Παρασκευή για πρώτη φορά, πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου από τους, Υφυπουργό Υγείας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Διατροφής και άθλησης Χρήστο Αηδόνη και τον πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Δρ. Νίκο Καρτακούλλη.


Η συμφωνία καλύπτει τις παρακάτω δραστηριότητες:

1. τον αγώνα ενάντια στο ντόπινγκ
2. τον αγώνα κατά της βίας
3. την ισόρροπη υποστήριξη τόσο του κοινωνικού αθλητισμού όσο και της άθλησης για όλους, ως τρόπου ζωής
4. την κοινωνική ένταξη και την παροχή ίσων ευκαιριών στα άτομα στον αθλητισμό, μέτρα με σκοπό τη σταθεροποίηση και την περαιτέρω βελτίωση της θέσης που έχουν κατακτήσει οι γυναίκες στον αθλητισμό
5. τον αθλητισμό για την τρίτη ηλικία
6. τη συνεργασία με φορείς οι οποίοι σχετίζονται με τη βελτίωση της
δημόσιας
υγείας μέσω της συμμετοχής σε φυσικές δραστηριότητες
7. την ανάπτυξη εθελοντικών δράσεων
8. την υποστήριξη δράσεων για την προώθηση των ηθικών αξιών στο χώρο του αθλητισμού (Ευ Αγωνίζεσθαι)


Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Υφυπουργός Υγείας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης,Διατροφής και ’άθλησης Χρήστος Αηδόνης, αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΚΟΑ για την υπογραφή της συμφωνίας, που αφορά το κομμάτι της άθλησης και της Υγείας, δήλωσε:

«Οι στενοί δεσμοί Κύπρου - Ελλάδας στον αθλητισμό θα αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο και τονίζω ότι έχουμε την τύχη και την τιμή να συνεργαζόμαστε με ξεχωριστούς παράγοντες του Κυπριακού Αθλητισμού. Ανθρώπους οι οποίοι, όπως διαπιστώσαμε απέκτησαν σημαντικές εμπειρίες από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και ότι η Κύπρος στην Ευρώπη, ξεχωρίζει στον τομέα της οργάνωσης. Με στενή συνεργασία θα προωθήσουμε ένα σημαντικό κομμάτι του αθλητισμού».

Τέλος αναφέρθηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα για το ενεργειακό ποδήλατο, που γίνεται σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.


Στην τελετή διαβάστηκε και σύντομο μήνυμα της Ευρωπαίας Επιτρόπου Ανδρούλλας Βασιλείου, η οποία χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας.
Στην υπογραφή της συμφωνίας παρίσταντο και, ο επικεφαλής της γενικής Διεύθυνσης Νεολαίας και Αθλητισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης Γκρέκορυ Πόλγκερ, η Διευθύνων Σύμβουλος Υγείας της Ε.Ε. Δέσποινα Σπανού, ο υπεύθυνος του τμήματος αθλητισμού του Σ.Ε. Μίχα Γκρέσια και ο σύμβουλος του Υφυπουργού της Ελλάδας επί Ευρωπαϊκών θεμάτων Δημήτρης Απόκης.
Από πλευράς ΚΟΑ παρευρέθηκαν ο Γενικός Διευθυντής Κώστας Παπακώστας και τα Μέλη του Δ.Σ. Ανδρέας Αναστασίου και Ευάγγελος Χειμώνας.




    Στην κορυφή