ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ


Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την υπογραφή της Ενιαίας Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά (1962). Η Σύμβαση σχεδιάστηκε για να κάνει το κόσμο ένα πιο ασφαλές και υγιές μέρος για όλους τους πολίτες, αντιμετωπίζοντας την προσφορά και τη ζήτηση ουσιών. Σε αυτό το στόχο έχει σαφώς αποτύχει. Αντ' αυτού, είμαστε αντιμέτωποι με πρωτοφανή επίπεδα χρήσης ουσιών, με αύξηση των φυλακισμένων και της εγκληματικότητας που σχετίζεται με τα "ναρκωτικά", ενώ τα κέρδη του παράνομου εμπορίου έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα δημόσια επιστολή [1] που προσυπογράφουν δεκάδες επιφανείς ακαδημαϊκοί και επιστήμονες (ανάμεσά τους δεκατέσσερις νομπελίστες από διάφορες ειδικότητες), πρώην πρόεδροι κρατών (Αμερικής, Βραζιλίας, Κολομβίας, Μεξικού, Ελβετίας, Πολωνίας), καλλιτέχνες και διανοούμενοι, πολιτικοί και βουλευτές, εκπρόσωποι σωματείων, διεθνών οργανισμών και ενώσεων, με τίτλο που περιλαμβάνει όλο το νόημα: “ο παγκόσμιος πόλεμος κατά των ναρκωτικών απέτυχε, ήρθε η ώρα για μια νέα προσέγγιση”.

Οι συνυπογράφοντες της επιστολής τονίζουν ότι “ο παγκόσμιος πόλεμος κατά των ναρκωτικών έχει αποτύχει και έχει πολλές αθέμιτες και καταστροφικές συνέπειες παγκοσμίως”. [...] Οι πολιτικές της απαγόρευσης δημιουργούν μεγαλύτερη βλάβη από όση προλαμβάνουν. Θα πρέπει να εξετάσει κανείς σοβαρά το ενδεχόμενο να μετατοπιστούν οι πόροι από την ποινικοποίηση δεκάδων εκατομμυρίων, κατά τα άλλα νομοταγών πολιτών, και να μετακινηθούν προς μια προσέγγιση που βασίζεται στον τομέα της υγείας, της μείωσης της βλάβης, της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα στοιχεία συνεχώς αποδεικνύουν ότι αυτές οι προσεγγίσεις που βασίζονται στη υγεία φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την ποινικοποίηση”.

Η διεθνής κοινότητα θεωρεί ότι είναι καιρός να προσαρμοστεί ή τουλάχιστον να επαναπροσδιοριστεί η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά και κάποιες από τις εθνικές νομοθεσίες που αποσκοπούν στην εφαρμογή της. Γι αυτό το λόγο σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε μια συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με επιφανής προσκεκλημένους, που θα αναλύσουν την υπάρχουσα κατάσταση και τις εναλλακτικές πολιτικές που θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν το πρόβλημα των "ναρκωτικών" πιο δίκαια και αποτελεσματικά.

Ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Επιτροπή για τη πολιτική των ναρκωτικών (Global Commission on Drug Policy), και τη Διεθνή Κοινοπραξία πολιτικών για τα ναρκωτικά (International Drug Policy Consortium), θα φιλοξενεί ένα υψηλού επιπέδου διάλογο με θέμα "Εκσυγχρονίζοντας το παγκόσμιο σύστημα ελέγχου των ναρκωτικών - Μπορεί η ΕΕ να είναι στην πρωτοπορία;" στις 29 Μαΐου (10.00-13.00) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (αίθουσα Altiero Spinelli, A5E-1) στις Βρυξέλλες.


Ανάμεσα στους υψηλού επιπέδου ομιλητές περιλαμβάνονται οι:

- Pavel Bem, μέλος της Παγκόσμιας Επιτροπής για τη πολιτική των ναρκωτικών και πρώην Δήμαρχος της Πράγας, μέλος του Κοινοβουλίου της Τσεχικής Δημοκρατίας.
- Michel Kazatchkine, καθηγητής της ιατρικής, πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας.
- Ruth Dreifuss, πρώην Πρόεδρος της Ελβετίας και Υπουργός Εσωτερικών.

Στη συζήτηση θα παρέμβουν ευρωβουλευτές από διάφορα κόμματα, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και φορέων της κοινωνίας των πολιτών.

[1] http://reformdrugpolicy.com/partner/public-letter/
    Στην κορυφή