ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη, η οποία είναι σήμερα 15 Σεπτεμβρίου, το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α. έδωσε Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την διοργάνωση της Εβδομάδας Δωρεάν Προληπτικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Προστάτη από 20 έως και 25 Σεπτεμβρίου 2010, με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και σε συνεργασία με τον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ. Η δράση αυτή απευθύνεται σε άνδρες ηλικίας 50-75 ετών, στους οποίους δίδεται η δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν στην προληπτική εξέταση μέτρησης του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου (PSA) στα διαγνωστικά κέντρα και τις κλινικές του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς και σε συνεργαζόμενα κέντρα σε Πάτρα και Κρήτη.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν από τώρα να ενημερωθούν με ένα τηλεφώνημα στο 210-99 75 555 για τη διαδικασία δωρεάν ελέγχου PSA, ο οποίος δεν απαιτεί προετοιμασία και γίνεται με μία απλή, ολιγόλεπτη αιμοληψία.

Ο καρκίνος του προστάτη προέρχεται από τον ανώμαλο πολλαπλασιασμό των αδενικών κυρίως κυττάρων του προστάτη, αδένα ο οποίος αποτελεί μέρος του αναπαραγωγικού συστήματος του άνδρα, υπό την επίδραση της ορμόνης τεστοστερόνη. Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου συνιστά σήμερα το συχνότερο καρκίνο που διαγιγνώσκεται στους άνδρες άνω των 50 ετών, ενώ αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες. Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι υπεύθυνος για το 9% των θανάτων από καρκίνο.

Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παρουσιάστηκε σήμερα στο Ινστιτούτο Παστέρ, από τον Πρόεδρο του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Δήμαρχο Αμαρουσίου Γεώργιο Πατούλη, τον Γενικό Γραμματέα της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, Επ. Καθηγητή Ουρολογίας Κωνσταντίνο Γ. Στραβοδήμο και τον Κοσμήτορα και Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Ιωάννη Κυριόπουλο.

Ο Πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης επισήμανε την ωφέλεια του προσυμπτωματικού ελέγχου για πληθώρα νόσων και μάλιστα σοβαρών για την υγεία, διότι με την πρώιμη διάγνωση πολλές φορές επιτυγχάνεται η πλήρης ίαση ή τουλάχιστον επιμηκύνεται σημαντικά η ζωή των ασθενών. Για το λόγο αυτό, το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας είναι σταθερά προσανατολισμένο στην κατεύθυνση αυτή. Και η σημερινή ενέργεια είναι πολύ σημαντική, αφού και στον Καρκίνο του Προστάτη, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί πραγματικά να σώσει τη ζωή του ασθενούς.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Ουρολογίας και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Γ. Στραβοδήμος ανέφερε με τη σειρά του: «Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες και αντιπροσωπεύει το 11% όλων των καρκίνων στους άνδρες με περίπου 346.000 νέα περιστατικά κάθε χρόνο στην Ευρώπη ενώ υπολογίζεται ότι κάθε μέρα 240 άνδρες πεθαίνουν από τη νόσο. Ευτυχώς σπάνια διαγιγνώσκεται σε άνδρες κάτω των 50 ετών ενώ το 85% διαγιγνώσκεται μετά τα 65 έτη. Αν και τα τελευταία 15 χρόνια παρατηρούμε μια αύξηση στη συχνότητα, η θνησιμότητα παρουσιάζει πτωτικές τάσεις, με πιθανές αιτίες την καλύτερη δυνατότητα διάγνωσης, τις αλλαγές στον τρόπο ζωής αλλά και τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Η ηλικία, η φυλή και το οικογενειακό ιστορικό αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου ενώ η παχυσαρκία, ο δυτικός τρόπος διατροφής (πολλά ζωικά λιπαρά) και η έκθεση σε βαρέα μέταλλα είναι επιβαρυντικοί παράγοντες. Τα συμπληρώματα διατροφής και οι βιταμίνες C και Ε, όπως και το σελήνιο, δεν έχουν αποδειχθεί επαρκή προφυλακτικά μέτρα.

Το PSA (μια πρωτεΐνη παραγόμενη από τον προστάτη) χρησιμοποιείται ευρύτατα για τον έλεγχο των παθήσεων του προστάτη, αλλά δεν αποτελεί από μόνο του απόδειξη καρκίνου, μιας και αυξάνει και σε περιπτώσεις υπερπλασίας, αλλά και φλεγμονής.

Ο έλεγχος ασυμπτωματικών ανδρών με PSA οδήγησε στη διάγνωση περισσότερων καρκίνων σε πρωιμότερα στάδια, με πολλαπλές επιλογές θεραπείας. Ταυτόχρονα όμως, μπορεί τελικά να «θεραπεύονται» και καρκίνοι που δεν θα αποτελούσαν ποτέ πραγματική απειλή για τη ζωή των ασθενών. Δύο μεγάλες μελέτες για το ρόλο του PSA στην βελτίωση της επιβίωσης των ασθενών, η ERSPC (European Randomized Study of Screening for Prostate Cancer) και η PLCO (Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian Cancer Screening Trial), έδειξαν σε αντικρουόμενα αποτελέσματα, με την πρώτη να εμφανίζει μείωση της θνησιμότητας κατά 20%.

Συμπερασματικά, ο καρκίνος του προστάτη είναι μια συχνή και θανατηφόρα νόσος για την οποία οι άνδρες πρέπει να είναι επαρκώς ενημερωμένοι. Ένας καλά πληροφορημένος ασθενής, σε συνεργασία με τον θεράποντα ουρολόγο του, μπορεί να εκτιμήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των αποφάσεων που καλείται να πάρει και οι οποίες θα επηρεάσουν όχι μόνο την διάρκεια αλλά και την ποιότητα της ζωής του».


Ο Κοσμήτορας και Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος έδωσε έμφαση στην ανάγκη εισαγωγής οργανωμένων εθνικών προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου. Ειδικότερα, είπε ότι πρέπει υποχρεωτικά να εισαχθούν τέτοια προγράμματα από την πολιτεία, όσον αφορά στον Καρκίνο του Μαστού, τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας, τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, το Ανεύρυσμα της Κοιλιακής Αορτής και τον Καρδιαγγειακό ΄Ελεγχο. Τα παραπάνω πρέπει να καλύπτονται από τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης. Επίσης, συνέστησε να γίνεται προσυμπτωματικός έλεγχος και για άλλες ασθένειες, μεταξύ των οποίων και ο Καρκίνος του Προστάτη, όπου θα μπορούσε να προβλέπεται και μια οικονομική συμμετοχή του χρήστη. Στη συνέχεια, ο κ. Κυριόπουλος παρουσίασε τα αποτελέσματα μελέτης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) για τον προσυμπτωματικό έλεγχο, από την οποία προκύπτει ότι με τα προγράμματα αυτά, όπως αυτό που γίνεται με πρωτοβουλία του ΔΔΥ για τον Καρκίνο του Προστάτη, υπάρχει κέρδος σε έτη ζωής, καθώς και σε ποιότητα ζωής, όπως και εξοικονόμηση πόρων.


ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ *Στο βήμα ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αντώνης Δημόπουλος.Στο πάνελ από αριστερά ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, Επ. Καθηγητής Ουρολογίας Κωνσταντίνος Στραβοδήμος, οΠρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γεώργιος Πατούλης, ο Δ/ντής του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, ο Κοσμήτορας και Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννης Κυριόπουλος και ο Παθολόγος Ηπατολόγος Ιατρικός Δ/ντής κλινικών υπηρεσιών ομίλου Βιοϊατρική κ. Δημήτρης Κουντουράς.


    Στην κορυφή