ΕΞΑΡΣΗ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ


Την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη ανησυχεί για ενδεχόμενη πανδημία της γρίπης των χοίρων, που έχει προκαλέσει δεκάδες θανάτους στο Μεξικό, το Κάιρο αναφέρει τον τρίτο θάνατο από την (πιθανότατα πιο επικίνδυνη) γρίπη των πτηνών σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Η γρίπη των χοίρων έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής περίπου 70 από τα 1.000 άτομα που έχουν επιβεβαιωμένα προσβληθεί, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό θνησιμότητας γύρω στο 7%, επταπλάσια από της εποχικής γρίπης (1%). Η γρίπη των πτηνών φαίνεται πιο επικίνδυνη, καθώς το ποσοστό θνησιμότητας από την αρχή της επιδημίας το 2006 εκτιμάται γύρω στο 60%.

Τρία χρόνια μετά το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών στην Αίγυπτο το 2006, η κατάσταση στη χώρα είναι «ανησυχητική», δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Υγείας.

Το Σάββατο, μια γυναίκα από την επαρχία Καφρ Ελ-Σικ έγινε ο 26ος άνθρωπος που υποκύπτει στη νόσο από την αρχή της επιδημίας. Είχαν προηγηθεί την ίδια εβδομάδα οι θάνατοι μιας 25χρονης από το Κάιρο και ενός παιδιού έξι ετών την ίδια ημέρα. Μια ακόμα γυναίκα εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Τα περισσότερα θύματα στην Αίγυπτο είναι γυναίκες, οι οποίες συνήθως αναλαμβάνουν την εκτροφή των πουλερικών, καθώς και παιδιά, που συχνά παίζουν με τα οικόσιτα κοτόπουλα.

Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεκίνησε το Μάρτιο έρευνα για τα αυξημένα κρούσματα μεταξύ παιδιών στην Αίγυπτο.

Τον τέταρτο θάνατο από γρίπη των πτηνών ανέφερε την Παρασκευή στο Βιετνάμ.
Συνολικά περίπου 250 άτομα έχουν πεθάνει από τον ιό H5N1 από την εμφάνισή του το 2003, οι περισσότεροι στη Νοτιοανατολική Ασία.

Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ


    Στην κορυφή