ΕΞΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ


Το παθητικό κάπνισμα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ σκοτώνει 600.000 ανθρώπους κάθε χρόνο. Στα παιδιά προκαλεί άσθμα, πνευμονίες ,ωτίτιδες, μηνιγγίτιδες, σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου νεογνών, επηρεάζει την όσφρηση και τη νοητική ανάπτυξη, ενώ γενικά αυξάνει την παιδική νοσηρότητα και βαρύνει σημαντικά το κόστος Υγείας.

Τα παραπάνω επισήμανε σε σημερινή συνέντευξη τύπου της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος ο Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, με αφορμή το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο «ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΖΩ», προσθέτοντας πως νόμιμα και παράνομα κυκλώματα, απροκάλυπτα προωθούν μια σκληρή εξάρτηση που παράγει 50.000 νέους καπνιστές το χρόνο, τραυματίζοντας έτσι την ατομική και Δημόσια Υγεία και πλήττοντας τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και την Εθνική μας Οικονομία.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 6 έως 8 Δεκεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Μαρούσι, Αν. Παπανδρέου 37.

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Ιατρικής και Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Ιωάννης Τούντας τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, καπνιστών και μη καπνιστών θεωρούν ότι η Πολιτεία δεν έχει κάνει αρκετά για την πρόληψη του καπνίσματος στους νέους, (ποσοστό 76% των καπνιστών και 77% των μη καπνιστών).

Επίσης, σε ερώτηση σχετικά με την αύξηση της τιμής των τσιγάρων κατά 2 ευρώ, οι μη καπνιστές συμφωνούν σε ποσοστό 52 % και οι καπνιστές κατά 26%. Σημείωνεται δε, πως η αύξηση της τιμής των τσιγάρων τα τελευταία 2 χρόνια έχει οδηγήσει σε μείωση του καπνίσματος 3 στους 10 καπνιστές, ενώ 27% των καπνιστών αγοράζει φθηνότερα τσιγάρα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ετήσιες έρευνες Hellas Health, η στάση των Ελλήνων απέναντι στην απαγόρευση του καπνίσματος είναι ιδιαίτερα θετική και αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο (63% το 2010, 72% το 2011).

Οι πολιτικές αντιμετώπισης του καπνίσματος οφείλουν να είναι διατομεακές και συνδυαστικές και να περιλαμβάνουν οικονομικά αποτρεπτικά μέτρα, τα οποία έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα όπως έχει δείξει η διεθνής εμπειρία, επισήμανε ο Καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος, Κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Η οικονομική κρίση, ανέφερε μεταξύ άλλων, συμβάλλει στην αύξηση της κατανάλωσης και την "στροφή" σε φθηνά προϊόντα καπνού, πράγμα εξαιρετικά επιβαρυντικό για την υγεία. Κατά συνέπεια η ανάγκη ελέγχου είναι επιτακτική και τα οικονομικά εργαλεία αποτροπής έχουν βαρύνουσα σημασία.

Η πρόταση για αύξηση της τιμής κατά 2€ που προτάθηκε είναι κρίσιμης σπουδαιότητας και πρέπει να αποτελέσει τη βάση μιας νέας πολιτικής δεδομένου ότι έχει τεκμηριωθεί ότι συνεισφέρει πολύ θετικά στη διακοπή του καπνίσματος, στη μείωση του αριθμού νέων καπνιστών και στην αποτροπή νοσηρότητας και πρόωρης θνησιμότητας, πρόσθεσε ο Καθηγητής, εξηγώντας πως ταυτοχρόνως παρέχει εξοικονομήσεις στα νοικοκυριά (1 μισθός ετησίως) και έσοδα στο κράτος ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Σημειώνεται ακόμη, πως η πρόταση για την αύξηση της τιμής των τσιγάρων και την απόδοση στον ΕΟΠΥΥ ή στο σύστημα υγείας βρίσκει σύμφωνους το 75% των πολιτών και σε ίδιο ποσοστό και τους ιατρούς σε πρόσφατη έρευνα της κοινής γνώμης.

Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου και ώρα 12.30 μμ.

Τις εργασίες του Συνεδρίου θα παρακολουθήσουν πάνω από 1.000 μαθητές από 30 σχολεία του Λεκανοπεδίου, πολλοί από τους οποίους θα παρουσιάσουν έργα δικά τους, εικαστικά, μουσικά ακόμη και θεατρικά δρώμενα. Από πλευράς εκπαιδευτικής κοινότητας συμμετέχουν περισσότεροι από 150 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων οι περισσότεροι από τους οποίους θα παρακολουθήσουν ειδικό σεμινάριο εκπαίδευσης εκπαιδευτών για το κάπνισμα. Η όλη εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια του προγράμματος «HEART» και διοργανώνεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Υγείας, την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Επισκεπτών Υγείας και τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών.


    Στην κορυφή