ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ


Το καθολικό αίτημα του αναπηρικού κινήματος για την εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους από τα υιοθετηθέντα έως σήμερα όπως και τα νέα επείγοντα μέτρα για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, επανέλαβε η Ε.Σ.Α.μεΑ. με επιστολή της στις Διαρκείς Επιτροπές Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής εν όψει της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου για τα κατεπείγοντα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Η Συνομοσπονδία, τονίζοντας για μια ακόμα φορά ότι τα άτομα με αναπηρία δεν αντέχουν άλλα μέτρα, ζήτησε τη θεσμική εξαίρεσή τους από όλα τα μέτρα περικοπής των επιδομάτων εορτών και αδείας, και πάσης φύσης επιδομάτων, καθώς και των μισθών των εργαζομένων με αναπηρία σε ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΟΤΑ κτλ, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας τους.

Επιπλέον ζήτησε να μην ισχύσει το εισοδηματικό όριο των 2500 ευρώ που τέθηκε με την πρόσφατη τροπολογία για την επαναφορά των δώρων εορτών/αδείας, που αντιστοιχούν στο εξωιδρυματικό επίδομα και το επίδομα απολύτου αναπηρίας.

Επίσης, ζήτησε ως δίκαιο κοινωνικό μέτρο, να ισχύσει η μείωση του ΦΠΑ κατά 50% και για τα αγαθά που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τα άτομα με αναπηρία, όπως τεχνολογικά βοηθήματα, θεραπευτικές διαγνωστικές συσκευές, αναλώσιμα υλικά, κτλ.

Τέλος, ζήτησε ευνοϊκές φορολογικές διατάξεις όπως την απαλλαγή από φόρο πολυτελείας όλων των ατόμων με αναπηρία που δικαιούνται ατελή ταξινόμηση αναπηρικών αυτοκινήτων, να ισχύσει η ατελής ταξινόμηση αναπηρικών αυτοκινήτων και σε όσους επέρχεται η αναπηρία μετά το 70ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και αντικατάσταση των αναπηρικών αυτοκινήτων που έχουν παραληφθεί ατελώς στην 5ετία και όχι στην 7ετία όπως ισχύει σήμερα.


    Στην κορυφή