EΙΝΑΠ: Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕΙ


Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, στη συνεδρίαση της 11ης Σεπτέμβρη, εκτίμησε ότι "η κατάσταση στο χώρο της υγείας συνεχώς χειροτερεύει και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας διαρκώς υποβαθμίζονται.

Η δραματική μείωση των διατιθέμενων πόρων σ’ αυτή, σε μια εποχή μάλιστα που η προσέλευση του κόσμου αυξάνει, τροφοδοτεί και μεγαλώνει συνέχεια τις ελλείψεις σε φάρμακα, υλικά, βιοϊατρική τεχνολογία και ανθρώπινο δυναμικό.

Ο ενιαίος φορέας υγείας (ΕΟΠΥΥ) αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και η οικονομική ασφυξία καθίσταται συστημική, με άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Η κυβέρνηση, αποφασισμένη να υποκύψει στις επιταγές των δανειστών και της τρόικα, δεν μπορεί να υπερασπιστεί αποτελεσματικά το υπέρτατο αγαθό (ζωή, υγεία) των κατοίκων της χώρας και μπαίνουμε σ’ ένα φαύλο κύκλο που προσδοκά –ματαίως όμως- να τον σπάσει, απαιτώντας να χρηματοδοτηθεί το σύστημα απ’ τον πιο αδύναμο κρίκο της κοινωνίας που είναι οι άνεργοι – ανασφάλιστοι.

Οι μέχρι τώρα μειώσεις των συνολικών αποδοχών (μισθός + εφημερίες) των νοσοκομειακών γιατρών, σε ετήσια βάση, αντιστοιχούν σε 5 (πέντε) μισθούς από τους 14 που μέχρι το 2009 ελάμβαναν.

Προγραμματίζονται επιπλέον μειώσεις (18% μεσοσταθμικά) που, αν υλοποιηθούν, θα είναι αδύνατο ο νοσοκομειακός γιατρός να ζήσει με στοιχειώδη αξιοπρέπεια και, συγχρόνως, να μπορεί να υποστηρίζει την επιστημονική του επάρκεια.

Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Ο κλάδος των νοσοκομειακών γιατρών έχει αναλογικά υποστεί τις μεγαλύτερες περικοπές από όλους τους άλλους εργαζόμενους και επιπλέον μας χρωστούν δεδουλευμένες εφημερίες (οριζόντια περικοπή εφημεριών) από την αρχή του έτους, αλλά και αυτές που τελικά πληρώνουν τις καθυστερούν για μήνες".

Έτσι το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, όπως ανακοίνωσε:

α) Στηρίζει τις επισχέσεις εργασίας της ΟΕΝΓΕ από 17 Σεπτεμβρίου και μετά (όταν αποφασίζεται από τους γιατρούς του κάθε νοσοκομείου).

β) Καλεί τις 3βάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να προχωρήσουν σε 24ωρη Γενική Απεργία την ημέρα που θα κατατίθεται στη Βουλή το ν/σχέδιο των μέτρων.

γ) Ζητά να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα νοσοκομεία με κύρια θεματολογία:

· Διαμορφούμενη κατάσταση στο χώρο της υγείας, αλλά και σε όλη τη χώρα.

· Ιατρικό Μισθολόγιο και οι δραματικές περικοπές σ’ αυτό.

· Περικοπές δεδουλευμένων εφημεριών και καθυστέρηση πληρωμής των υπολοίπων.


    Στην κορυφή