ΕΙΝΑΠ: ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ


Τις θέσεις της για την πολιτική φαρμάκου αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΙΝΑΠ, "Η θέση μας για την πολιτική φαρμάκου είναι η εξής:


1. Ο μόνος ορθολογικός τρόπος μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στους αρρώστους, είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η παρακολούθησή της με αξιόπιστους ελέγχους.

2. Η συνταγογράφηση γεννοσήμων φαρμάκων, εφόσον αναφέρεται σε αξιόπιστα και ελεγμένα φάρμακα, είναι αποδεκτή, αφού εξάλλου στηρίζουμε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και πολλές φορές έχουμε ζητήσει κρατική φαρμακοβιομηχανία.

Δεν μπορούμε όμως να αποδεχτούμε ανεξέλεγκτα και ατάκτως εισαγόμενα και κυκλοφορούντα στη χώρα μας γεννόσημα.
Δεν μπορεί να υιοθετηθεί διοικητικού τύπου ορισμός αναλογίας γεννοσήμων στην αγορά των φαρμάκων.
Η οποιαδήποτε αύξηση της συνταγογράφησης γεννοσήμων να προκύπτει από την κατάκτηση της εμπιστοσύνης του θεράποντα γιατρού.

3. Είμαστε αντίθετοι με τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας, γιατί είναι επικίνδυνη για τους αρρώστους. Στο νόμο δε που την επιβάλλει ζητούν από τον άρρωστο, σε συνεργασία με τον φαρμακοποιό, να υπογράψει για να πάρει το φθηνότερο από τα σκευάσματα της ίδιας δραστικής ουσίας, με δικιά του ευθύνη και, σαν αντάλλαγμα, θα πληρώνει μικρότερη συμμετοχή.

Αυτό είναι εξευτελιστικό, ανάλγητο και επικίνδυνο.

Ζητάμε από την κυβέρνηση και τους βουλευτές να αντισταθούν σε υποδείξεις των δανειστών και εταίρων μας που, πέρα από τις μειώσεις των αποδοχών μας, οδηγούν και σε μειώσεις του χρόνου ζωής των ανθρώπων της χώρας μας."



    Στην κορυφή