ΔΥΟ ΓΙΑΤΡΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ


Κοντά στους νέους γιατρούς, που μαστίζονται από την ανεργία και την υποαπασχόληση , βρίσκεται ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, κατά την χθεσινή συνάντηση ,που πραγματοποίησε ο Ι.Σ.Α., με τους Νεοειδικευμένους γιατρούς ,με θέμα τις επαγγελματικές τους προοπτικές στο αδιέξοδο της Π.Φ.Υ .Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια των πρωτοβουλιών του ΙΣΑ, για την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των ομάδων των γιατρών μελών του.

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί:
Ένας στους τέσσερις γιατρούς είναι άνεργος ή υποαπασχολείται, ενώ καθημερινά 2 γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό, για να βρουν δουλειά. Η ανεργία, στο ιατρικό σώμα το 2011, ξεπέρασε το 12,69% , ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 ήταν 11,55%. Περισσότεροι από 3.241 γιατροί είναι άνεργοι σε σύνολο 25.521.

Κατά την φετινή χρονιά, το 2,49%, δηλαδή 627 γιατροί, εξαναγκάστηκαν ν’ αναζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό. Το 2010 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 2,11%, δηλαδή 539 γιατροί.

Από την ανεργία και την υποαπασχόληση ,μαστίζονται περισσότερο οι εξειδικευμένοι γιατροί και κυρίως οι χειρουργικές, παθολογικές και εργαστηριακές ειδικότητες.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ κος Γιώργος Πατούλης «οι νέοι ειδικευμένοι γιατροί βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς το Ε.Σ.Υ. δεν προκηρύσσει πλέον θέσεις εργασίας, το Ι.Κ.Α. δεν προσλαμβάνει γιατρούς ενόψει του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και το Πανεπιστήμιο αποτελεί ουτοπία μετά το καινούργιο Νομοθετικό του πλαίσιο. Το χειρότερο είναι ότι ο ΟΠΑΔ, η μόνη επαγγελματική επιλογή που είχε απομείνει στο νέο γιατρό, κλείνει και αυτός την πόρτα μετά την απαγόρευση σύναψης συμβάσεων που εφάρμοσε από την ΄Ανοιξη του 2011».

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ αναφερόμενος στην απαράδεκτη και παράνομη αυτή απόφαση του Υ.Υ.Κ.Α. και του ΟΠΑΔ τόνισε ότι ο Ι.Σ.Α. προσέφυγε για το λόγο αυτό στο ΣτΕ του οποίου η απόφαση εκκρεμεί.

Στόχος της συνάντησης, ήταν η ενημέρωση των γιατρών για τις διαδικασίες της Π.Φ.Υ. και η συζήτηση για τους τρόπους δράσης και τις δυνατότητες που έχουν οι νέοι ειδικευμένοι γιατροί στο αδιέξοδο της Υγείας, έτσι όπως ορίζεται από την ανεργία και την υποαπασχόληση, Ακολούθησε ενδελεχής ανάλυση του νομικού και οικονομικού πλαισίου που έχουν απέναντί τους οι νέοι γιατροί και ουσιαστική συζήτηση για τις επιλογές και τις διεξόδους στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Τη συζήτηση έκλεισε ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. τονίζοντας: «Αδιαμφισβήτητο δικαίωμα κάθε ασθενή αποτελεί η ελεύθερη επιλογή γιατρού. Αδιαμφισβήτητο δικαίωμα κάθε θεράποντα γιατρού αποτελεί η δυνατότητα συνταγογράφησης της θεραπευτικής του αγωγής».

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος οι κ.κ.: Αχ. Ρέντης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Ι.Σ.Α., Στάθης Τσούκαλος, Γεν. Γραμματέας Δ.Σ. Ι.Σ.Α, και τα Μέλη του Δ.Σ. του Ι.Σ.Α., Σωτ. Δρίτσας, Μάνος Ζαχαριάδης, Σωτ. Καλιαμπάκος, Γιάννης Δατσέρης και Γιώργος Μαρίνος


    Στην κορυφή