ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ ΑΠΟ 55ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ 63ΧΡΟΝΟ


Δύο δότες οργάνων την τελευταία εβδομάδα έδωσαν ζωή με το θάνατό τους σε τέσσερις συνανθρώπους μας.

Η πρώτη Δωρεά Οργάνων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Ιανουαρίου από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πάτρας. Δότης ήταν ένας 55χρονος άνδρας που κατέληξε από ενδοεγκεφαλική αιμορραγία.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του εγκεφαλικού θανάτου, ο γιος του εκλιπόντα συζήτησε την πιθανότητα της Δωρεάς Οργάνων με τους ιατρούς και την τοπική Συντονίστρια της Μ.Ε.Θ. και άμεσα ενημερώθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος και συντόνισε όλη τη διαδικασία από τη Δωρεά Οργάνων μέχρι τη μεταμόσχευση.

Στο χειρουργείο αφαίρεσης των οργάνων προσήλθε για το ήπαρ ομάδα ιατρών του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης, ενώ οι νεφροί αφαιρέθηκαν από το Π.Γ.Ν. Πάτρας.

Τα ληφθέντα όργανα μεταμοσχεύτηκαν επιτυχώς ως εξής:

- Το ήπαρ σε άντρα 50 ετών στο Ιπποκράτειο.
- Ο νεφρός, σε άνδρα 60 ετών στην Πάτρα, ο οποίος υποβαλλόταν 6 χρόνια σε αιμοκάθαρση.

Αξίζει να αναφερθεί η συμβολή του ΕΚΑΒ Πάτρας στην άμεση μεταφορά του νεφρικού μοσχεύματος και του υλικού για τυποποίηση στην Αθήνα.

Η δεύτερη Δωρεά Οργάνων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου
Τρίπολης. Δότης ήταν ένας 63χρονος άνδρας, ο οποίος κατέληξε επίσης από ενδοεγκεφαλική αιμορραγία.

Η οικογένεια του εκλιπόντος συναίνεσε στην πρόταση των ιατρών της ΜΕΘ για δωρεά οργάνων και τα ληφθέντα όργανα μεταμοσχεύτηκαν επιτυχώς ως εξής:

- Ο ένας νεφρός, σε γυναίκα 56 ετών στο Λαϊκό, η οποία υποβαλλόταν 7 χρόνια σε αιμοκάθαρση.
- Ο δεύτερος νεφρός, σε άνδρα 31 ετών στην Πάτρα, ο οποίος υποβαλλόταν 3 χρόνια σε αιμοκάθαρση.


    Στην κορυφή