ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ


Αλματώδη αύξηση στον καρκίνο του μαστού αναμένουν οι επιστήμονες σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2020. Μάλιστα ,σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το ποσοστό αύξησης το 2020 θα φτάσει το 50% σε σχέση με τα κρούσματα της νόσου το 2000!!!

Τα δυσοίωνα αυτά στοιχεία παρουσιάστηκαν πριν από λίγες ημέρες στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για τα Κέντρα Παθήσεων του Μαστού.

«Δυστυχώς ο καρκίνος του Μαστού τις επόμενες δεκαετίες θα αποτελέσει το κορυφαίο δημόσιο πρόβλημα υγείας και η συχνότητα του θα αυξηθεί δυσανάλογαστις χώρες με χαμηλού και μεσαίου οικονομικού επιπέδου λαούς» τόνισε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας κ Λυδία Ιωαννίδου Μουζάκα, που παρακολούθησε το Συνέδριο.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας απο το 2000 μέχρι το 2020 αναμένεται ο καρκίνος του μαστού να πλήξει 15.000.000 γυναίκες!

Δηλαδή 5.000.000 περισσότερες, απ' όσες είχε χτυπήσει μέχρι το έτος 2000. «Η δυσμενής αυτή αναμενόμενη εξέλιξη θα πρέπει να μας αφυπνίσει όλους , γιατί οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες» ανέφερε η κ Μουζάκα και πρόσθεσε « το κόστος των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν στον τομέα της πρόληψης είναι ελάχιστο, σε σχέση με το κόστος που θα απαιτηθεί για να αντιμετωπιστεί η νόσος σε προχωρημένο στάδιο».

Το αντίδοτο στον τομέα της πρόληψης μέσω της έγκαιρης διάγνωσης των κρουσμάτων του καρκίνου του μαστού είναι η ίδρυση και λειτουργία οργανωμένων Κέντρων Μαστού, στα οποία οι γυναίκες θα μπορούν να πραγματοποιούν τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και να παίρνουν οδηγίες από εξειδικευμένους ιατρούς για την μέθοδο αντιμετώπισης της νόσου.

Τέτοια Κέντρα Μαστού λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια σε χώρες της Ευρώπης και σε άλλες ηπείρους (Αμερική, Αυστραλία). Η λειτουργία των Κέντρων Μαστού έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να γίνεται διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, η αντιμετώπιση του να κοστίζει πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με τις περιπτώσεις τελικού σταδίου και τελικά να σώζονται χιλιάδες γυναίκες.

«Στην Ελλάδα δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπήρξε μέριμνα για τη δημιουργία και λειτουργία οργανωμένων Κέντρων Μαστού στα μεγάλα νοσοκομεία και τις Ιατρικές Σχολές της πατρίδα μας» επισήμανε η κ Μουζάκα.


ΚΕΝΤΡΑ ΜΑΣΤΟΥ
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της SIS, EUSOMA, EORTC και άλλων παγκόσμιων οργανισμών ένα οργανωμένο Διαγνωστικό Κέντρο Μαστού πρέπει να έχει στελεχωθεί με :

-Συντονιστή μαστολόγο γιατρό ( ανάλογα με το μέγεθος του Κέντρου κι΄ άλλους εξειδικευμένους ιατρούς)
-Ακτινολόγο εξειδικευμένο στις απεικονιστικές εξετάσεις του μαστού
-Κυτταρολόγο εξειδικευμένο στις παθήσεις του μαστού

Κι αυτό γιατί μια γυναίκα που προσέρχεται σ' ένα οργανωμένο Διαγνωστικό Κέντρο Μαστού θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να υποβληθεί σε :

-Κλινική εξέταση
-Ψηφιακή μαστογραφία
-Υπερηχογράφημα μαστών
-Παρακέντηση και κυτταρολογική εξέταση
Κυτταρολογική εξέταση εκκρίματος θηλής

Με αυτές τις εξετάσεις η ιατρική ομάδα ενός Κέντρου Μαστού θα είναι σε θέση να αποφανθεί άμεσα για τα ευρήματα στον μαστό μιας εξεταζόμενης γυναίκας και να την καθοδηγήσει για το ποια θεραπεία θα πρέπει να ακολουθήσει.

«Γίνεται κατανοητό, κατέληξε η κ. Μουζάκα, πως η ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Μαστού τουλάχιστον στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρα μας θα σώσουν στο μέλλον χιλιάδες Ελληνίδες. Είναι επιτακτική ανάγκη , παρά την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να πάρει τη σχετική απόφαση και άμεσα να προχωρήσει στην υλοποίηση της».


    Στην κορυφή