ΔΟΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΔΩΣΕ ΖΩΗ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ


Μια νέα δωρεά οργάνων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου από τη Μ.Ε.Θ του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Δότρια ήταν μία 61χρονη γυναίκα, η οποία κατέληξε από υπαραχνοειδή αιμορραγία.

Η διαδικασία ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν και διαπιστώθηκε ο θάνατος της γυναίκας, με εγκεφαλικά κριτήρια, από ομάδα ειδικών ιατρών του ΑΧΕΠΑ και ως εκ τούτου το μη αναστρέψιμο της κατάστασης. Άμεσα ενημερώθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και κινήθηκαν οι διαδικασίες συντονισμού της λήψης των οργάνων και ανεύρεσης των κατάλληλων ληπτών.

Το περιστατικό συντονίστηκε από τη Συντονίστρια του Περιφερειακού Γραφείου του ΕΟΜ στη Βόρεια Ελλάδα, κα Ευθυμία Καλλέργη, η οποία και πρότεινε τη δυνατότητα της δωρεάς οργάνων στους συγγενείς της εκλιπούσας. Μάλιστα, το γεγονός ότι η γυναίκα ήταν καθολική, διευκόλυνε την οικογένεια στη λήψη της απόφασής τους υπέρ της δωρεάς των οργάνων της, δεδομένου ότι η Καθολική Εκκλησία, όπως και η Ορθόδοξη, έχει πάρει σαφή θέση Υπέρ της Δωρεάς Οργάνων.

Αξίζει να σημειωθεί η πολύτιμη συνεργασία και υποστήριξη του Διευθυντή της Μ.Ε.Θ. Προπαιδευτικής Χειρουργικής του ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Προυσαλίδη, καθώς και η σοβαρότητα, η συνέπεια και η διάθεση προσφοράς, που επέδειξε όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής του ΑΧΕΠΑ, που συμμετείχε στην ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία της δωρεάς.



Το χειρουργείο ξεκίνησε στις 16:00 την ίδια μέρα από την ομάδα της κλινικής μεταμοσχεύσεων του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης για τους νεφρούς και το ήπαρ. Οι κερατοειδείς αφαιρέθηκαν από την κλινική μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς του ΑΧΕΠΑ.


Τα ληφθέντα όργανα μεταμοσχεύτηκαν επιτυχώς ως εξής:

* Το ήπαρ σε άνδρα 53 ετών στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.
* Ο ένας νεφρός, σε άνδρα 37 ετών, στο Λαϊκό, ο οποίος υποβαλλόταν 6,5 χρόνια σε αιμοκάθαρση.
* Ο δεύτερος νεφρός σε γυναίκα 59 ετών στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, η οποία υποβαλλόταν 10 χρόνια σε αιμοκάθαρση.
* Οι κερατοειδείς παρέμειναν στο ΑΧΕΠΑ, προκειμένου να μεταμοσχευτούν σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα όρασης.



    Στην κορυφή