ΔΙΧΑΖΕΙ Η ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ


Η γρίπη των πουλερικών προκαλεί ακόμα μία φορά «καβγά» μεταξύ των επιστημόνων και φυσικά προβληματισμό για το ποια πλευρά έχει δίκιο.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής «Mount Sinai» στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής τον ιολόγο Πίτερ Παλέζ, υποστηρίζουν σε νέα μελέτη τους ότι η γρίπη των πουλερικών είναι πολύ λιγότερο θανατηφόρα από το ποσοστό ώς 50% που αναφέρουν τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (Π.Ο.Υ).

Ο δόκτορ Παλέζ και οι συνεργάτες του δεν έδωσαν ποσοστά, όπως η Π.Ο.Υ., ωστόσο από υπολογισμούς στα δεδομένα της μελέτης τους φαίνεται το ποσοστό θανάτων να κυμαίνεται στους ανθρώπους κάτω από το 1%.

Οι Νεοϋορκέζοι ερευνητές εκτιμούν πως τα στοιχεία της Π.Ο.Υ. βασίζονται σε πολύ μικρότερο δείγμα, γι’ αυτό και είναι τόσο υψηλά. Αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού απαντούν πως η ομάδα του «Mount Sinai» είναι αυτή που σφάλει, επειδή βασίζεται σε λάθος δεδομένα.

Το θολό τοπίο γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκο, αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι οι έγκυρες ιατρικές επιθεωρήσεις «Science» και «Nature» κρατούν στα συρτάρια τους τα αποτελέσματα δύο ερευνών, για τις ανάγκες των οποίων δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο πολύ πιο μολυσματικές μορφές του H5N1.

Η καθυστέρηση οφείλεται -ως γνωστόν- σε αίτημα αμερικανικής επιτροπής που εκφράζει φόβους πως τυχόν δημοσιοποίηση των ερευνών θα αποτελέσει βούτυρο στο ψωμί επίδοξων τρομοκρατών, ικανών να προκαλέσουν πανδημία.

Οι δύο επιθεωρήσεις έχουν δεσμευτεί πως κάποια στιγμή θα δημοσιοποιήσουν ολοκληρωμένες τις έρευνες, οι οποίες έχουν γίνει από Αμερικανούς και Ολλανδούς μελετητές. Αφήνουν πάντως να εννοηθεί πως ο δρ Παλέζ είναι πιθανόν να έχει δίκιο σε ό,τι αφορά τον άδικο πανικό που προκαλούν τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Ο Νεοϋορκέζος ερευνητής υποστηρίζει πως η Π.Ο.Υ. δεν λαμβάνει υπόψη της ίσως και χιλιάδες περιστατικά ανθρώπων που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και περνούν τη γρίπη, χωρίς καν αυτή να έχει διαγνωστεί και χωρίς να λαμβάνουν φάρμακα. Ολα αυτά τα κρούσματα, καταλήγει, δεν καταγράφονται πουθενά, οπότε δεν προσμετρώνται στα στοιχεία της Π.Ο.Υ.

Πηγή Εspresso

    Στην κορυφή