ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ AIDS ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Τα 1000 αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τα κρούσματα AIDS στον γενικό πληθυσμό, ενώ πέρυσι είχαν καταγράφει 580. Παράλληλα δραματική είναι η αύξηση των κρουσμάτων στους τοξικομανείς, καθώς ήδη παρουσιάζει αύξηση 500% σε σχέση με πέρυσι!

Δύο είναι οι αφορμές του πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων του AIDS στη χώρα μας: η πορνεία από μη νόμιμα εκδιδόμενες αλλοδαπές και οι σύριγγες των ναρκωτικών επισήμανε σήμερα ο Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στα εγκαίνια του Γραφείου Για τα Μη Μεταδιδόμενα Νοσήματα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα. "Ειδοποίησα προσωπικώς και εγκαίρως το Φεβρουάριο όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς ότι έχουμε πρόβλημα με τις μεταδιδόμενες ασθένειες λόγω της παράνομης μετανάστευσης" τόνισε ο υπουργός.

Απο την πλευρά της η πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κουρέα Κρεμαστινού τόνισε οτι τα σημαντικότερα ΜΜΝ είναι οι καρδιοπάθειες, οι νεοπλασματικές ασθένειες, ο σακχαρώδης διαβήτης ,η παχυσαρκία, και τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα. Σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται πως κάθε χρόνο 36 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από Μη Μεταδιδόμενα Χρόνια Νοσήματα (ΜΜΝ). Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε περίπου 2/3 του συνολικού αριθμού θανάτων στον κόσμο. Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως περίπου το 40% του πληθυσμού πάσχει από χρόνια νοσήματα. Ένας από τους δείκτες που χρησιμοποιούνται διεθνώς για την παρακολούθηση των χρόνιων νοσημάτων είναι τα χαμένα χρόνια ζωής (Lost Life Years-LLY). Στην Ελλάδα περισσότερο από το 50% των χαμένων χρόνων ζωής αποδίδονται στα ΜΜΝ. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Πιο συγκεκριμένα τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για το 48% του συνόλου των θανάτων στην Ευρώπη (54% στις γυναίκες και 43% στους άνδρες), ενώ στη χώρα μας ενοχοποιούνται για το 50% της συνολικής θνησιμότητας του πληθυσμού.

Οι νεοπλασματικές ασθένειες αποτελούν τη δεύτερη κατά σειρά αιτία θανάτου στην κατηγορία των ΜΜΝ. Η θνησιμότητα από νεοπλασματικές ασθένειες στην χώρα μας είναι χαμηλότερη από του Ευρωπαϊκού μέσου όρου (153.5 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού έναντι 169/100.000 στην Ευρωπαική Ένωση) και έχει παραμείνει σχετικά σταθερή κατά τα τελευταία 25 έτη. Το ΚΕΕΛΠΝΟ δραστηριοποιείται ενεργά στην ανάπτυξη ενός Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Παρά την ανάπτυξη νέων θεραπειών και την εφαρμογή προγραμμάτων δημόσιας υγείας, η θνησιμότητα από τον καρκίνο έχει παραμείνει σταθερή κατά τα τελευταία χρόνια. Έτσι μία νέα σειρά στρατηγικών είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι από τα συχνότερα ΜΜΝ παγκοσμίως. Στη χώρα μας ο επιπολασμός της νόσου αγγίζει το 9% ενώ η πραγματική θνησιμότητα συνολικά υποεκτιμάται. Η παχυσαρκία είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη και το ΚΕΕΛΠΝΟ δραστηριοποιείται ενεργά στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια αποτελεί την τέταρτη αιτία θανάτου στον κόσμο. Στην Ελλάδα, το 8% του πληθυσμού πάσχει από χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και περίπου το ίδιο ποσοστό θανάτων ετησίως αποδίδονται σε αυτά. Ο Οργανισμός μας συμμετέχει στην υλοποίηση ενός προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ε. Ε. με σκοπό την εφαρμογή πολιτικών ελέγχου της χρήσης καπνού.

Προσφάτως, σημαντική θέση στα ΜΜΝ καταλαμβάνουν οι ψυχικές διαταραχές και τα ψυχιατρικά νοσήματα. Η κατάθλιψη για παράδειγμα θεωρείται υπεύθυνη για την απώλεια 8% του συνόλου των Ετών Απώλειας Ζωής λόγω Ασθένειας ή Αναπηρίας (Disability-Adjusted-Life-Years= DALYs) στη χώρα μας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συμμετέχουν σε μία συντονισμένη προσπάθεια για την επίλυση της επερχόμενης κρίσης της Δημόσιας Υγείας σε σχέση με τα χρόνια ΜΜΝ, και προσβλέπει στην αγαστή και ουσιαστική συνεργασία με το Νέο Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για τα ΜΜΝ. Η χώρα μας δεσμεύεται ότι θα παραμείνει πιστή στις αρχές της Πολιτικής Διακήρυξης για την πρόληψη και τον έλεγχο των Μη Μεταδιδόμενων Νοσημάτων και των παραγόντων κινδύνου πρόκλησης αυτών.


    Στην κορυφή