ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ


Η ανάδειξη της συνεργασίας των ειδικοτήτων που εμπλέκονται στη φροντίδα του ογκολογικού ασθενή, ως κεντρικός μοχλός για την άριστη και αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου, ήταν το θέμα του συνεδρίου με θέμα «Διεπιστημονική προσέγγιση στη θεραπεία του καρκίνου: Διλήμματα και αντιπαραθέσεις», που πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Νοεμβρίου στην Αθήνα από τη Β’ Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Μητέρα» με τις αιγίδες της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ).

Όπως σημείωσε ο κ. Ηλίας Αθανασιάδης, Παθολόγος – Ογκολόγος. επικεφαλής της Β’ Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Μητέρα», η άριστη επιστημονική δουλειά εξασφαλίζεται μόνο μέσα από τη συνεργασία του ογκολόγου, του χειρουργού, του ακτινοθεραπευτή, του παθολογοανατόμου και όλων των εμπλεκομένων ειδικοτήτων. Αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση ότι η φροντίδα θα είναι οριοθετημένη μέσα στις τρέχουσες ενδείξεις και τις κατευθυντήριες γραμμές.

Επίσης, όπως επεσήμαναν κατά την εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου, ο κ. Πάρις Κοσμίδης, Παθολόγος – Παθολόγος, Διευθυντής της Β’ Παθολογικής – Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Υγεία», ο κ. Νικόλαος Μανιαδάκης, οικονομολόγος, Καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και η κ. Βασιλική Γιοχάη, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού, η συνεργασία μεταξύ των ειδικοτήτων μέσα στο πλαίσιο οργανωμένων ογκολογικών κέντρων καθώς και οι κατευθύνσεις και προτεραιότητες που μπορεί να προσφέρει η ογκολογική κοινότητα, συνεπάγονται ποιοτική φροντίδα, ορθολογικότερη κατανομή των δαπανών και εξοικονόμηση πόρων.

Τη δυνατότητα ακριβούς στόχευσης και προσαρμογής της ακτινοθεραπείας με τον τριδιάστατο σχεδιασμό του πεδίου που ακτινοβολείται, που οδηγεί σε εκλεκτικότητα ως προς τον στόχο, προστασία των φυσιολογικών ιστών και εξαιρετικό αποτέλεσμα, υπογράμμισε κατά την ομιλία του ο κ. Κωνσταντίνος Δαρδούφας, Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην ιλιγγιώδη εξέλιξη που εμφανίζουν οι στοχευμένες θεραπείες κατά της HER2 πρωτεϊνης στον καρκίνο του μαστού, αναφέρθηκε η κ. Ευαγγελία Ραζή, Παθολόγος – Ογκολόγος, Διευθύντρια της Γ’ Παθολογικής – Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Υγεία», τονίζοντας ότι ο συνδυασμός στοχευμένων θεραπειών, ακόμη και χωρίς χημειοθεραπεία, οδηγεί σε πλήρη εξαφάνιση των καρκινικών κυττάρων. Η κ. Μαντώ Νικολαϊδη, Παθολόγος – Ογκολόγος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Β’ Ογκολογικής Κλινικής του «Μητέρα», ανέλυσε τις επιστημονικά συγκλονιστικές εξελίξεις στη στοχευμένη θεραπεία του καρκίνου του μαστού με τον παράγοντα everolimus, που στοχεύει την πρωτεϊνη mTOR. Η πρωτεϊνη αυτή είναι κεντρική στα μονοπάτια που στηρίζουν το καρκινικό κύτταρο και η στόχευσή της, σε συνδυασμό με την ορμονική θεραπεία, οδηγεί στην απόπτωση του καρκινικού κυττάρου και στη βελτιωμένη επιβίωση ασθενών με καρκίνο του μαστού.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Βασίλειος Μπαρμπούνης, Παθολόγος – Ογκολόγος, Διευθυντής της Ογκολογικής Μονάδας του Νοσοκομείου «Ιπποκράτειο», παρουσίασε τα δεδομένα που συνδέουν τη βιταμίνη D με τη βιολογία του καρκίνου και πρότεινε έλεγχο των επιπέδων της βιταμίνης D σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού και θεραπεία υποκατάστασης σε γυναίκες με χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Μεγάλες ελπίδες και προοπτική σε χιλιάδες γυναίκες με καρκίνο του μαστού έδωσε η ομιλία του κ. Ιωάννη Ζερβομανωλάκη, Mαιευτήρα – Χειρουργό Γυναικολόγο και Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Βόννης, ο οποίος τόνισε ότι η γυναίκα με καρκίνο του μαστού που προγραμματίζεται για έναρξη χημειοθεραπείας, μπορεί να διατηρήσει τη γονιμότητά της αποθηκεύοντας ωοθηκικό ιστό ή γονιμοποιημένα ωάρια. Η διαδικασία αυτή, όπως υπογράμμισε ο κ. Ζερβομανωλάκης, καθώς και η εγγυμοσύνη που πρόκειται να ακολουθήσει, δεν επηρεάζει αρνητικά την πορεία της νόσου.

Στη θεραπεία του καρκίνου της ωοθήκης αναφέρθηκαν οι γυναικολόγοι – ογκολόγοι, κ.κ. Γεώργιος Βλάχος και Θοδωρής Πανοσκάλτσης, σημειώνοντας την ανάγκη ενός ποιοτικού χειρουργείου. Ο κ. Γεράσιμος Αραβαντινός, Παθολόγος – Ογκολόγος, Διευθυντής Ογκολογικής Μονάδας στο Νοσοκομείου «Άγιοι Ανάργυροι», ανακεφαλαιώνοντας τη σειρά μελετών που στηρίζουν την προσθήκη μπεβασισουμάμπης στη χημειοθεραπεία του καρκίνου της ωοθήκης, τόνισε ότι η προσθήκη της στοχευμένης θεραπείας βελτιώνει με στατιστική σημαντικότητα την επιβίωση των ασθενών. Στον αναδυόμενο ρόλο της ενδοπεριτοναϊκής θεραπείας, δηλαδή της θεραπείας που χορηγείται απευθείας στην περιτοναϊκή κοιλότητα, αναφέρθηκε ο κ. Αντώνιος – Απόστολος Τέντες, Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Γ.Ν. Διδυμοτείχου.

Ο κ. Αριστείδης Παυλάκης, Ουρολόγος, παρουσίασε τις πρόσφατες οδηγίες σχετικά με τον ασυμπτωματικό έλεγχο της εξέτασης PSA στον ορό με στόχο την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του προστάτου τονίζοντας ότι η αξία της εξέτασης αυτής στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του προστάτου αμφισβητείται, καθώς πολλοί από τους καρκίνους του προστάτου που ανιχνεύονται μπορούν να μη γίνουν ποτέ απειλητικοί και η διαδικασία αυτή να οδηγεί σε μεγάλη ανησυχία, άχρηστες εξετάσεις και νοσηρότητα από τις εφαρμοζόμενες θεραπείες.

Ο αλγόριθμος θεραπείας στο μεταστατικό καρκίνο του προστάτου, που είναι ανθεκτικός στον ευνουχισμό, αποτέλεσε θέμα ανάλυσης από την κ. Ελένη Ευσταθίου, καθηγήτρια Ογκολογίας στο M.D. Anderson Cancer Center του Τέξας. H ίδια τόνισε την εντυπωσιασκή εξέλιξη στη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του προστάτου με κέρδη στην επιβίωση των ασθενών με τη χορήγηση νεότερων φαρμάκων, όπως είναι η αμπιρατερόνη, η καμπαζιταξέλη και η ενζαλουταμίδη.

Όπως υπογράμμισαν ο κ. Ηλίας Αθανασιάδης και Δημήτριος Μπαφαλούκος, Παθολόγος – Ογκολόγος, Διευθυντής της Α’ Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Metropolitan», το συνέδριο αυτό ανταποκρίνεται στην ανάγκη για τη συνεχιζόμενη μετεκπαίδευση των γιατρών που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο, καθώς «η εξέλιξη της γνώσης και της τεχνολογίας αλλάζει ραγδαία το περιβάλλον, δημιουργεί νέες δυνατότητες και αλλάζει το πεδίο με ρυθμούς που δεν είχαμε προβλέψει».


    Στην κορυφή