ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ


Ως Κέντρο Αριστείας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χειρουργικής της Νοσογόνου Παχυσαρκίας (IFSO Accreditation) λειτουργεί πλέον η Κλινική Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Βαριατρικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, την οποία διευθύνει ο διάσημος Έλληνας χειρουργός Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.

Η κλινική, πριν από λίγες ημέρες ,απέκτησε την επίσημη Πιστοποίηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χειρουργικής της Νοσογόνου Παχυσαρκίας (IFSO Accreditation) και συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των καλύτερων κέντρων του κόσμου.
Η πιστοποίηση δόθηκε μετά από διετή αξιολόγηση, την οποία πραγματοποίησαν ειδικοί πραγματογνώμονες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χειρουργικής της Νοσογόνου Παχυσαρκίας .
Σύμφωνα με την διεθνή πιστοποίηση η κλινική του Δρ. Κωνσταντινίδη πληρεί τα απαραίτητα κριτήρια και προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα βέλτιστης φροντίδας στον νοσογόνα παχύσαρκο ασθενή, που υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση, καθώς και σε ενήλικους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

14.000 ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

Η χειρουργική ομάδα, του Δρ. Κωνσταντινίδη με εμπειρία 14.000 λαπαροσκοπικών επεμβάσεων και 700 ρομποτικών, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 1000 επεμβάσεις σε παχύσαρκους ασθενείς!
Οι χειρουργικές επεμβάσεις αφορούσαν τη λαπαροσκοπική τοποθέτηση ρυθμιζόμενου γαστρικού δακτυλίου, τη λαπαροσκοπική και ρομποτική γαστρεκτομή sleeve και τη λαπαροσκοπική και ρομποτική γαστρική παράκαμψη (bypass).
Στα 20 χρόνια λειτουργίας της Κλινικής Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Βαριατρικής και Ρομποτικής Χειρουργικής ( το 1994 έγινε η πρώτη λαπαροσκοπική επέμβαση χειρουργικής παχυσαρκίας και το 2006 η πρώτη ρομποτική ) η ομάδα του Δρ. Κωνσταντινίδη πραγματοποίησε πρωτοποριακές επεμβάσεις αποσπώντας διεθνή βραβεία και σήμερα είναι μεταξύ των κορυφαίων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τον περασμένο Σεπτέμβρη κατέκτησε το πρώτο βραβείο στο παγκόσμιο Συνέδριο Ρομποτικής Χειρουργικής στην Βοστώνη των ΗΠΑ.
Την ομάδα του Δρ. Κωνσταντινίδη απαρτίζουν διακεκριμένοι χειρουργοί, γαστρεντερολόγοι, παθολόγοι, ενδοκρινολόγοι, κλινικοί διατροφολόγοι και ψυχολόγοι υγείας. Όλα τα μέλη της ομάδας διαθέτουν μεγάλη εμπειρία με θητεία σε διάσημα ιατρικά κέντρα του εξωτερικού.


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΕΙΛΗ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία σήμερα περισσότεροι από 1.4 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Δυστυχώς ο αριθμός αυτός καθημερινά αυξάνει και η ανάγκη αντιμετώπιση του προβλήματος είναι επιτακτική όσο ποτέ.
Από αυτούς περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνδρες και 300 εκατομμύρια γυναίκες είναι παχύσαρκοι. Επίσης πάνω από 40 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 15χρόνων είναι παχύσαρκα.
Η παχυσαρκία, όπως έχει αποδειχθεί μπορεί να αφαιρέσει 20 χρόνιας,, αυξάνει τους κινδύνους νοσηρότητας και θνητότητας λόγω των σοβαρών συνοδών προβλημάτων που σχετίζονται συχνά με αυτή, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ

Σήμερα, η χειρουργική παχυσαρκίας προσφέρει τη μόνη αποτελεσματική και μακροπρόθεσμη λύση για απαλλαγή από τη νοσογόνο παχυσαρκία. Στην Ευρώπη ο επιπολασμός του σακχαρώδους διαβήτου τύπου 2 κυμαίνεται από 5 έως 10%. Στην Ελλάδα έχει τριπλασιασθεί τα τελευταία 35 χρόνια και σήμερα κυμαίνεται στο 8%.
Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στη βελτίωση ή ίαση του σακχαρώδους διαβήτου τύπου 2 μετά από βαριατρική επέμβαση οδηγούν σιγά-σιγά στη δημιουργία μίας νέας ειδικότητας, της χειρουργικής διαβήτη (μεταβολική χειρουργική).
Για το λόγο αυτό η Παγκόσμια Ομοσπονδία Χειρουργικής της Νοσογόνου Παχυσαρκίας (IFSO) θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει ξεχωριστή πιστοποίηση για τα κέντρα εκείνα που πληρούν τα βέλτιστα κριτήρια, ώστε να ξέρουν και οι ασθενείς που να απευθυνθούν για τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματός τους.
«Η χειρουργική της παχυσαρκίας όπως έχει αποδειχθεί όχι μόνο απαλλάσσει τον ασθενή από το υπερβολικό βάρος αλλά θεραπεύει διάφορες παθήσεις και τον διαβήτη» τονίζει ο Δρ Κωνσταντινίδης και προσθέτει «Για όλους τους παχύσαρκους δεν υπάρχει μία ιδανική επέμβαση . Αντίθετα, η επέμβαση επιλέγεται μετά από αναλυτική συζήτηση με τον ασθενή και προσαρμόζεται στο ιδιαίτερο πρόβλημα και τις ανάγκες του”.
Η χειρουργική αποτελεί μόνο ένα πρώτο βήμα, στη μακρά πορεία προς την απαλλαγή από τα προβλήματα της παχυσαρκίας. Οι μελέτες δείχνουν ότι η χειρουργική της νοσογόνου παχυσαρκίας μπορεί να παρατείνει τη ζωή. Πολλά προβλήματα υγείας βελτιώνονται ή εξαφανίζονται μετά το χειρουργείο, με αξιοσημείωτα τα αποτελέσματα στον διαβήτη τύπου 2, την υπνική άπνοια, τη δυσλιπιδαιμία, τους κινδύνους εμφράγματος και εγκεφαλικών επεισοδίων που μειώνονται δραματικά. Φυσικά απαιτείται αφοσίωση από την πλευρά του ασθενούς ως προς τη σωματική άσκηση και την προσαρμογή της διατροφής.
« Η ομάδα μας στέκεται δίπλα στον ασθενή σε όλα τα βήματα της προεγχειρητική και μετεγχειρητικής του πορείας, με 24ωρη υποστήριξη, διατροφικά προγράμματα και οδηγίες για άσκηση και αποκατάσταση που βοηθούν τους ασθενείς να χρησιμοποιήσουν την επέμβαση ως αφετηρία για μία ριζικότερη αλλαγή στον τρόπο ζωής τους» καταλήγει ο Δρ. Κωνσταντινίδης.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ

Η Πιστοποίηση Κέντρων Αριστείας (Center of Excellence Accreditation) από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Χειρουργικής της Νοσογόνου Παχυσαρκίας (IFSO) εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια σε μία προσπάθεια να βελτιωθεί η ποιότητα σε όλες τις πτυχές της χειρουργικής φροντίδας .Η πιστοποίηση των Κέντρων Αριστείας είναι αναγκαία εφόσον τα κέντρα χειρουργικής νοσογόνου παχυσαρκίας πληρούν το βέλτιστο επίπεδο των απαιτήσεων.
Τα πιστοποιημένα κέντρα βαριατρικής χειρουργικής διαθέτουν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εξειδικευμένο στα προβλήματα των παχύσαρκων ασθενών. Χειρουργούς με εξειδίκευση στη νοσογόνο παχυσαρκία και κατάλληλη νοσοκομειακή υποδομή που μπορεί να υποδεχτεί παχύσαρκους ασθενείς και να διαχειριστεί σωστά την προεγχειρητική και μετεγχειρητική τους φροντίδα.
Σε Ευρώπη και Αμερική, τα κέντρα αναφοράς καλύπτονται από ασφαλιστικούς φορείς και ταμεία. Ανάλογη προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη από το ελληνικό κράτος.
    Στην κορυφή