ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του «Προγράμματος “Διαπολιτισμικής Μεσολάβησης” σε επιλεγμένα νοσοκομεία των Περιφερειών Αθήνας και Θεσσαλονίκης».

Η παρουσίαση του Προγράμματος διεξήχθη στο αμφιθέατρο του κτιρίου της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, με ομιλητές τον Κοσμήτορα της ΕΣΔΥ, κ. Γιάννη Κυριόπουλο, την επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος Δρ. Έλλη Ιωαννίδη-Καπόλου και τον Πρόεδρο της ΔΙΑΣΤΑΣΗ Εκπαιδευτικές & Συμβουλευτικές Υπηρεσίες κ. Γιάννη Παπαδημητρίου. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν και μίλησαν, επίσης, η κα Όλγα Οικονόμου, Διοικήτρια του «Σισμανόγλειου» Γενικού Νοσοκομείου Αττικής, καθώς και εκπρόσωποι της Ιατρικής Κοινότητας, των Μεταναστευτικών Κοινοτήτων, των Διαπολιτισμικών Μεσολαβητών που λειτουργούν στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της Αθήνας και Θεσσαλονίκης και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε θέματα των μεταναστών.

Ο κ. Κυριόπουλος προλόγισε τη Συνέντευξη Τύπου τονίζοντας τη σημασία υλοποίησης του Προγράμματος για την πρόσβαση των μεταναστών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και την ομαλή ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Η σημερινή συνάντηση και το θέμα το οποίο διαπραγματεύεται είναι να φέρει τους προμηθευτές των υπηρεσιών υγείας, οι οποίοι δομικά έχουν μια πατερναλιστική, μονοπωλιακή και αλαζονική συμπεριφορά, απέναντι στους χρήστες. Κατά συνέπεια, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιτάξουμε απέναντι σ’ αυτές τις μονοπωλιακές στάσεις και σ’ αυτό το μηχανισμό ένα σχέδιο, μηχανισμό άρνησης αυτού του προβλήματος. Αυτό γίνεται και σε χώρες που έχουν πολύ λιγότερα προβλήματα από εμάς. Θα πρέπει, επομένως, να δούμε αυτή τη διαπολιτισμική μεσολάβηση μέσα στα πλαίσια μιας ευρύτερης διαμεσολάβησης, γιατί πρέπει να σας πω, αν και δεν είμαι ειδικός στο θέμα, ότι φοβάμαι πως μια εντελώς διακριτή, μηχανιστική διαμεσολάβηση μπορεί να παράγει εμφανώς, ψευδο-ευνοϊκές ρυθμίσεις, ενώ στην ουσία θα είναι διακρίσεις».

Η Δρ. Έλλη Ιωαννίδη-Καπόλου αναφέρθηκε στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη με τα νοσοκομεία για την ανάπτυξη υπηρεσιών Διαμεσολάβησης και την ένταξη των Διαμεσολαβητών στο οργανωτικό τους σχήμα, υπογραμμίζοντας ότι «το Πρόγραμμα εστιάζει στην αξία της Διαπολιτισμικής Μεσολάβησης στον τομέα της Υγείας ως δυναμικής διαδικασίας που αποσκοπεί στην ευκολότερη επαφή και αποτελεσματική επικοινωνία των μεταναστών με το διοικητικό, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων, ώστε να επιτυγχάνεται η πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητές τους»,

Ο ιατρός κ. Μοχαμαντί Γιονούς, Πρόεδρος της Κοινότητας Αφγανών/ Εκπρόσωπος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, επικεντρώθηκε στις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες οι οποίες εμποδίζουν την πρόσβαση των μεταναστών σε υπηρεσίες υγείας στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, πέραν των σημαντικών προβλημάτων επικοινωνίας, λόγω του ότι δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα. Από την άλλη, η Διοικήτρια του «Σισμανόγλειου» Γενικού Νοσοκομείου Αττικής κα Όλγα Οικονόμου, το οποίο συμμετέχει μεταξύ άλλων δημόσιων νοσοκομειακών ιδρυμάτων στο Πρόγραμμα, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις δυσλειτουργίες που επικρατούν στα δημόσια νοσοκομεία όσον αφορά στην επικοινωνία των μεταναστών με το διοικητικό και υγειονομικό προσωπικό.

Στη Συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά το αντικείμενο, οι στόχοι και τα οφέλη του Προγράμματος που υλοποιείται από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με τη ΔΙΑΣΤΑΣΗ Εκπαιδευτικές & Συμβουλευτικές Υπηρεσίες στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγράμματος 2009 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών και συγχρηματοδοτείται κατά 75% από Κοινοτικούς Πόρους και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους.

Πιο συγκριμένα, αφορά στην παροχή υπηρεσιών Διαπολιτισμικής Μεσολάβησης σε 21 δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με την ένταξη 109 ειδικά εκπαιδευμένων Διαπολιτισμικών Μεσολαβητών, οι οποίοι, από τις 2 Μαΐου, λειτουργούν ως δίαυλοι επικοινωνίας προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες Διαμεσολάβησης ανάμεσα στους μετανάστες και στο προσωπικό των νοσοκομείων. Ο ρόλος του Διαπολιτισμικού Μεσολαβητή έγκειται:

- Στην προσέγγιση των προβλημάτων και στην ερμηνεία των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων των μεταναστών σε θέματα υγείας,
- στη διευκόλυνση της επικοινωνίας στις γλώσσες καταγωγής των υπηκόων τρίτων χωρών,
- στην καλύτερη επικοινωνία του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού με άτομα που προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικο-πολιτιστικά πλαίσια που συμβάλει στη μείωση του απαιτούμενου χρόνου για την κατανόηση του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζουν,
- στην αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας.

Η κατανόηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ατόμων που προέρχονται από διαφορετικό πολιτιστικό περιβάλλον και ο προσανατολισμός προς αυτή την κατεύθυνση, συνιστά τη μόνη διέξοδο για την αποτελεσματική ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία.

Ακολουθεί κατάλογος των Δημόσιων Νοσοκομείων στα οποία έχουν τοποθετηθεί και παρέχουν υπηρεσίες οι Μεσολαβητές.

1. Γ.Ν. ΠΑΙΔΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
2. Γ.Ν. ΠΑΙΔΩΝ «ΠΑΝ. & ΑΓΛ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ»
3. Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ»
4. Γ.Ν. ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΕΛΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ»
5. Γ.Ν. ΝΟΣΗΜ. ΘΩΡΑΚΟΣ ΑΘΗΝΩΝ «ΣΩΤΗΡΙΑ»
6. Γ.Ν.Α. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»
7. Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ»
8. Γ.Ν.Α. «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ-ΜΠΕΝΕΚΕΙΟ» Ε.Ε.Σ. (ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ)
9. Γ. ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΑΓ. ΣΑΒΒΑΣ»
10. ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣ. ΑΘΗΝΩΝ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΕΙΟ «Η ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ»
11. Γ. Ν. ΒΟΥΛΑΣ «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ»
12. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ «ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»
13. Γ.Ν. ΠΕΙΡΑΙΑ «ΤΖΑΝΕΙΟ»
14. Γ. ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣ. ΠΕΙΡΑΙΑ «ΜΕΤΑΞΑ»
15. Γ. Ν. ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ «ΘΡΙΑΣΙΟ»
16. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΛΠΙΣ»
17. Γ.Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»
18. Γ.Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ»
19. Γ.Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»
20. ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ»
21. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ Γ.Ν. «ΑΧΕΠΑ»


    Στην κορυφή