ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΤΟ ''ΘΗΛΥΚΟ'' ΕΜΦΡΑΓΜΑ


Οι γυναίκες που υφίστανται έμφραγμα του μυοκαρδίου παρουσιάζουν πολύ πιο σπάνια από τους άνδρες ένα από τα κύρια συμπτώματα του καρδιακού επεισοδίου, τους πόνους στο στέρνο. Μια νέα αμερικανική μελέτη που περιελάμβανε περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις γυναίκες καθώς, όπως δείχνει, αρκετές πέφτουν «θύματα» σιωπηλού καρδιακού επεισοδίου με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν εγκαίρως την κατάλληλη θεραπεία.

Θύματα οι νεότερες γυναίκες

Σε γενικό πλαίσιο οι άνδρες υφίστανται πιο συχνά καρδιακά επεισόδια σε σύγκριση με τις γυναίκες. Ωστόσο στις ηλικίες κάτω των 55 ετών οι πιθανότητες θανάτου εξαιτίας καρδιακού επεισοδίου είναι πιο αυξημένες για τις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες. Όταν δεν εμφανίζονται «κλασικά» συμπτώματα του εμφράγματος όπως οι πόνοι και το σφίξιμο στο στέρνο, είναι πιθανό οι γυναίκες να μην φθάσουν εγκαίρως στο νοσοκομείο ώστε να λάβουν τη δέουσα φροντίδα.

Η νέα μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς της Κλινικής Γουότσον στη Φλόριδα και η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JAMA) βασίστηκε σε παρακολούθηση ασθενών που κατέφυγαν με έμφραγμα σε περισσότερα από 2.000 αμερικανικά νοσοκομεία από το 1994 ως το 2006.

Χωρίς πόνους στο στέρνο

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι στις γυναίκες κάτω των 55 ετών υπήρχαν εντυπωσιακές διαφορές στην εκδήλωση συμπτωμάτων του εμφράγματος σε σύγκριση με τους άνδρες. Συνολικά το 42% των γυναικών που έπαθε έμφραγμα δεν παρουσίασε πόνους στο στέρνο σε σύγκριση με ποσοστό της τάξεως του 31% των ανδρών.

Μάλιστα, όπως έδειξαν τα στοιχεία, μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο, οι νεότερες γυναίκες αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους άνδρες – συγκεκριμένα τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν 14% στις γυναίκες και 10% στους άνδρες.
Οπως γράφουν οι ερευνητές στο JAMA «η ύπαρξη πόνων στο στέρνο ή δυσφορίας αποτελεί το σύμπτωμα – ορόσημο του εμφράγματος του μυοκαρδίου. Οι ασθενείς που δεν εμφανίζουν πόνους στο στέρνο τείνουν να καταφεύγουν καθυστερημένα στο νοσοκομείο, να λαμβάνουν λιγότερο επιθετική φροντίδα και να έχουν σχεδόν διπλάσια θνησιμότητα σε σύγκριση με όσους παρουσιάζουν πιο τυπικά συμπτώματα του εμφράγματος».

Σπάνια τα εμφράγματα στις μικρότερες ηλικίες

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τα καρδιακά επεισόδια σε νεότερες γυναίκες ήταν σύμφωνα με τη μελέτη, σχετικώς σπάνια. Η μέση ηλικία των γυναικών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με έμφραγμα ήταν τα 74 έτη σε σύγκριση με τα 67 έτη για τους άνδρες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρα Τζον Κάντο τα ευρήματα, αν και βασίστηκαν σε μελέτη μεγάλου αριθμού ασθενών, είναι ακόμη πρώιμα. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε ο δρ Κάντο, δείχνουν ότι μελλοντικά το μήνυμα προς τον πληθυσμό δεν θα έπρεπε να είναι το ίδιο προς άνδρες και γυναίκες. «Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες κάτω των 55 ετών πρέπει να γνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άτυπων συμπτωμάτων του εμφράγματος. Τέτοια είναι η ανεξήγητη δύσπνοια ή ο πόνος σε άλλα σημεία του σώματος όπως η σιαγόνα, το χέρι, ο σβέρκος, το στομάχι ή η πλάτη».

Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ

    Στην κορυφή