ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ


Λιγότερο επικίνδυνο για την εμφάνιση υψηλής πίεσης ή καρδιαγγειακών νοσημάτων, απ’ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα, θεωρείται το αλάτι από μερίδα επιστημόνων στο Βέλγιο που πραγματοποίησαν σχετική μελέτη.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 3700 Ευρωπαίων, σε χρονικό διάστημα οκτώ ετών, από ομάδα του Τμήματος Καρδιαγγειακών Παθήσεων του βελγικού πανεπιστημίου της Λουβέν, απενοχοποιεί σημαντικά την κατανάλωση του αλατιού.

Από την μελέτη, η οποία διεξήχθη σε τρεις ομάδες ανάλογα με την κατανάλωση αλατιού, προέκυψε ότι όσοι έτρωγαν το λιγότερο αλάτι εμφάνισαν το υψηλότερο ποσοστό θανάτου (4%) από την καρδιά τους, έναντι μόλις 1% όσων έτρωγαν το περισσότερο αλάτι. Επίσης, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι και στις τρεις ομάδες, περίπου ένας στους τέσσερις που είχαν ξεκινήσει με κανονική πίεση, στην πορεία εμφάνισαν υπέρταση.

Το καινοτόμο στοιχείο της νέας αυτής μελέτης είναι, ότι σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες που έχουν δείξει ότι η μείωση της κατανάλωσης του αλατιού έχει ευεργετικές συνέπειες στην πίεση δεν σημαίνει ότι ισχύει απαραίτητα το ίδιο και για την υγεία της καρδιάς. Ωστόσο, ο υπεύθυνος της μελέτης δρ Γιαν Στάεσεν, τόνισε ότι καλό είναι να μειώνουν την ποσότητα του αλατιού όσοι ήδη πάσχουν από υπέρταση ή την καρδιά τους. Παράλληλα, όμως, επισημαίνει ότι δεν χρειάζεται να κάνει το ίδιο ο υγιής πληθυσμός εγείροντας επιφυλάξεις από τη χρήση υποκατάστατων γεύσης σε εστιατόρια και συσκευασμένα τρόφιμα.

Πηγή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


    Στην κορυφή