ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ Η ΚΑΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΜΕΣΗΣ - ΖΩΝΗΣ


Η παχυσαρκία, ως γνωστόν, αποτελεί σοβαρό «καμπανάκι» για την πορεία της υγείας μας, ωστόσο μια ανάλυση έρχεται να προσθέσει νέα δεδομένα στον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων που ίσως κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στην πορεία της ζωής μας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η αναλογία της περιμέτρου της μέσης προς το ύψος (WHR από τους όρους Waist to Height Ratio) είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκτιμηθεί ο κίνδυνος που διατρέχει ένας άνθρωπος να εκδηλώσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και η καρδιοπάθεια.
Επιπλέον, η αναλογία αυτή αποτελεί τον καλύτερο προάγγελο μακροζωίας.

Η ανάλυση παρουσιάσθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το να διατηρείται η αναλογία αυτή κάτω από 0,5 (πρακτικά, η περίμετρος της μέσης πρέπει να είναι η μισή απ’ ό,τι το ύψος σε εκατοστά) αποτελεί το κλειδί για να αποφευχθούν οι συνέπειες της παχυσαρκίας.

Η ακρίβεια της μέτρησης ως δείκτη μελλοντικών προβλημάτων υγείας είναι εφάμιλλη σε ψηλούς και σε κοντούς. Τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν πως αποτελεί πολύ πιο αξιόπιστο προάγγελο κινδύνου απ’ ό,τι η περίμετρος της μέσης μόνης της.

Η περίμετρος της μέσης ως δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου έχει ήδη αντικαταστήσει τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) στην ιατρική κοινότητα, επειδή υποδηλώνει την συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Ο ΔΜΣ αντιθέτως, δείχνει το σωματικό βάρος σε συνάρτηση με το ύψος, αλλά όχι το περικοιλιακό λίπος.

Όπως εξήγησε η δρ Μάργκρετ Άσγουελ, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Oxford Brookes, η αξία της αναλογίας της περιμέτρου της μέσης προς το ύψος διερευνήθηκε σε στοιχεία από 31 μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 300.000 εθελοντές.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, η αναλογία αυτή είναι καλύτερη για την πρόβλεψη του διαβήτη, της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών νοσημάτων σε άνδρες και γυναίκες όλων των εθνικοτήτων. Επιπλέον, με την ίδια αναλογία μπορεί να υπολογιστεί το προσδόκιμο επιβίωσης κάθε ατόμου.

Μελέτη του Πανεπιστήμιου City, στο Λονδίνο, έδειξε ότι σε έναν 30χρονο μη καπνιστή, το προσδόκιμο επιβίωσης μειώνεται κατά 14% όταν η αναλογία μέσης-ύψους είναι 0,7, ενώ μειώνεται κατά 34% όταν η αναλογία αυτή είναι 0,8.

«Η διατήρηση της περιμέτρου της μέσης στο μισό ή λιγότερο από το ύψος σε εκατοστά, μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο επιβίωσης κάθε ανθρώπου στον κόσμο», είπε η δρ Άσγουελ.

Πηγή Zougla.gr


    Στην κορυφή