BΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ "ΣΩΖΟΥΝ" ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ


Αναγέννηση της περιοχής της καρδιάς, που νεκρώθηκε, και αποκατάσταση της λειτουργίας σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα, μέσα σε δύο μήνες, υπόσχεται η μέθοδος μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων, που είναι αποτέλεσμα της έρευνας της ομάδας του βιοχημικού Κωνσταντίνου Χατζηστέργου, στο Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Βλαστοκυττάρων, στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, στις ΗΠΑ.

Ο κ. Χατζηστέργος, σε ηλικία μόλις 33 ετών, πέτυχε σημαντική διάκριση, καθώς η έρευνα περιλήφθηκε από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία στις 10 κορυφαίες επιστημονικές ανακαλύψεις για το 2010, στον τομέα της εξάλειψης των καρδιοπαθειών. Χρηματοδοτείται εξ' ολοκλήρου από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και η ροή των κονδυλίων έχει εξασφαλιστεί, τουλάχιστον, για τα επόμενα πέντε χρόνια.
«Πρόκειται για μια νέα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, που θα βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των συνανθρώπων μας με καρδιαγγειακά προβλήματα. Η διαδικασία είναι παρόμοια μ' αυτή που ακολουθείται καθημερινά από έναν επεμβατικό καρδιολόγο σε μια επέμβαση αγγειοπλαστικής.
Μέσα σε περίπου 45 λεπτά μεταμοσχεύονται σχεδόν 100 εκατομμύρια μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα από το μυελό των οστών, απευθείας και γύρω από την περιοχή της καρδιάς, που έχει υποστεί βλάβη, τα οποία αναλαμβάνουν στη συνέχεια να κατευθύνουν την καρδιά να αντικαταστήσει τα χαλασμένα μέρη της με καινούρια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χατζηστέργος.

Τα κύτταρα αυτά προέρχονται από απολύτως υγιείς δότες, που δεν χρειάζεται να είναι συμβατοί, καθώς έχουν μια μοναδική ιδιαιτερότητα: μπορούν να αποκρύπτονται στο ανοσοποιητικό του ξενιστή.

«Τα αποτελέσματα, μέχρι στιγμής, είναι άκρως εντυπωσιακά, αφού εντός των δύο πρώτων εβδομάδων μετά τη μεταμόσχευση μπορούμε να αναπλάσουμε 20 φορές περισσότερο μυοκαρδιακό ιστό, αλλά και στεφανιαία αγγεία, απ' ό,τι συνήθως, αποκαθιστώντας εντός 2 μηνών τη λειτουργία της καρδιάς σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα. Η έρευνα αυτή μας επιτρέπει -για πρώτη φορά- όχι μόνο να αναγεννήσουμε μια περιοχή της καρδιάς που νεκρώθηκε, αλλά να κατανοήσουμε σε μεγάλο βαθμό και τους μηχανισμούς που ελέγχουν μια τέτοια διαδικασία», πρόσθεσε.

Η ομάδα επιστημόνων υπό τον κ. Χατζηστέργο κλείνει φέτος τέσσερα χρόνια σκληρής δουλειάς. Αυτή τη στιγμή, η έρευνα βρίσκεται σε προ-κλινικό στάδιο, κατά το οποίο η μέθοδος δοκιμάζεται σε γουρουνάκια και οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι σύντομα (ίσως στα επόμενα 2-3 χρόνια) θα μπορέσει να βοηθήσει τους συνανθρώπους μας, που υποφέρουν από τη μάστιγα των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στην κορυφή