BAΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ: ΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ


Από τον Ιούλιο του 2011 οι αρμόδιοι υπουργοί μίλησαν για «ανάπηρους μαϊμού» και μέχρι σήμερα το θέμα δεν έχει ξεκαθαριστεί, με αποτέλεσμα να έχει κοπεί από τον Σεπτέμβριο η σύνταξη σε 40.000 πραγματικά ανάπηρους, κατήγγειλε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής, που συνεδρίασε με θέμα «Πραγματικοί δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων», ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννης Βαρδακαστάνης, την Πέμπτη 5 Απριλίου.

«Σήμερα, στην εποχή της κρίσης, η πολιτεία προσέγγισε το θέμα των ανάπηρων με στοιχεία δυσφήμισης. Η αναπηρία λαβώνεται, βάλλεται. Τα άτομα με αναπηρία νιώθουμε μια συστηματική προσπάθεια υπονόμευσης και κοινωνικής απονεύρωσης για να περάσουν ληστρικές επιδρομές στα ελάχιστα μέτρα που υπάρχουν για εμάς. Από πέρσι τον Ιούλιο του 2011 μίλησαν οι υπουργοί για "ανάπηρους μαϊμού". Είμαστε στον Απρίλιο και ακόμα το κράτος δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα. Είναι υπόλογο. Πάγιο αίτημά μας ήταν και είναι η θέσπιση κάρτας αναπηρίας από ένα καθαρό σύστημα που θα την εκδίδει. Εμείς αγωνιστήκαμε γι’ αυτήν. Στα χέρια όμως των πολιτικών έγινε κάρτα δυσφήμισης και αδιαφορίας. Από την 1η Σεπτεμβρίου του 2011 έχει κοπεί η σύνταξη σε 40.000 άτομα με αναπηρία, στους πιο φτωχούς και αδύναμους, καθώς είναι ακόμα σε εξέλιξη ο επανέλεγχος. Το σύστημα τους μεταχειρίστηκε με τον πιο απάνθρωπο τρόπο. Υπάρχει μεγάλη ευθύνη και στο ΙΚΑ που τους χρησιμοποίησε ως προκρούστεια κλίνη της τρόικας για να παρουσιάσουν μειώσεις στα κρατικά έξοδα», τόνισε χαρακτηριστικά.Συνεχίζοντας ο κ. Βαρδακαστάνης επεσήμανε: πρόεδρος της: «Δεν έχουμε ήθος, ύφος, σύστημα, ανθρώπινη ή επιστημονική προσέγγιση σε αυτά τα θέματα. Πρέπει η αξιολόγηση για την αναπηρία να είναι βαθιά επιστημονική, από ένα αδιάβλητο διαφανέστατο σύστημα. Η απογραφή που εξήγγειλαν οι υπουργοί, δεν έδωσε τον πραγματικό αριθμό των αναπήρων. Αυτός θα προκύψει μόνο όταν γίνει διασταύρωση στους δήμους. Διπλοεγγραφές υπάρχουν γιατί δεν υπάρχει ενιαία αρχή πληρωμής. Αν την είχαμε δεν θα υπήρχαν και οι μαϊμού ανάπηροι. Εμείς στηρίξαμε την απογραφή γιατί θέλουμε οριστικά να ξεκαθαριστεί αυτή η ιστορία».Σχολιάζοντας την περίπτωση της Ζακύνθου, ο κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε ότι η Συνομοσπονδία είχε παρατηρήσει από το 2003 αύξηση των τυφλών που έπαιρναν το σχετικό επίδομα χωρίς να δικαιούνται, ζήτησε να παρέμβει ο εισαγγελέας και να κάνει έλεγχο αλλά ποτέ δεν εισακούστηκε.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπήρων, τονίζοντας ότι οδηγείται σε αποτυχία εξαιτίας τόσο της κακής διαχείρισης όσο και γιατί το σύστημα δεν είναι διαφανές. «Η πυρομανία και η παιδοφιλία είναι ασθένειες. Δεν είναι αναπηρία. Αυτά δεν υπάρχουν πουθενά στο κόσμο. Το αίτημά μας σε όλα τα πολιτικά κόμματα είναι να ανατραπεί το σημερινό σύστημα και να δημιουργήσουμε ένα σοβαρό, αδιάβλητο αντικειμενικό. Δική σας ευθύνη είναι ως πολιτικοί να ξεκαθαρίσετε την κατάσταση. Εμείς απαιτούμε πλήρη εκκαθάριση και ταυτόχρονα δέσμευση του πολιτικού συστήματος ότι θα δημιουργηθεί ένα σύστημα με ανθρώπινο, επιστημονικό αντικειμενικό διαφανή τρόπο που σέβεται τον άνθρωπο».


    Στην κορυφή