Άσθμα γάτας: Επειγόντως στην ... Εντατική


Η αντιμετώπιση του άσθματος στις γάτες πρέπει να είναι άμεση. Το ζώο πρέπει να τοποθετηθεί σε «θάλαμο Εντατικής», να του προσφερθεί αμέσως οξυγόνο με μάσκα και αφού υποχωρήσει κάπως η κυάνωση που παρατηρείται στις περιπτώσεις αυτές, να υποβληθεί σε σειρά εξετάσεων για να αποκλεισθούν άλλες παθήσεις.

Οταν πρόκειται για ζώο με σοβαρή ασθματική κρίση, πριν προβούμε σε εξετάσεις ή άλλους χειρισμούς, αυτό μεταφέρεται, με καλά αεριζόμενο κλουβί, σε κλινική και αρχικά του χορηγείται οξυγόνο. Αποτελεσματικότερη είναι η τοποθέτησή του σε κλωβό οξυγόνου, σε «θάλαμο Εντατικής». Οταν δεν υπάρχει διαθέσιμος θάλαμος, το οξυγόνο χορηγείται με μάσκα. Αφού το ζώο αποκατασταθεί σχετικά και υποχωρήσει η κυάνωση, διερευνώνται και βασικά αποκλείονται η θωρακική συλλογή και η ύπαρξη νεοπλάσματος καθώς και η καρδιοπάθεια (καρδιογράφημα και ακτινογραφίες θώρακα).

Στην περίπτωση αυτήν που τα δεδομένα από το ιστορικό και την εξέταση τείνουν προς τη διάγνωση του άσθματος, χορηγούνται ενέσιμα κορτικοστεροειδή, και μάλιστα προτιμάται η ενδοφλέβια χορήγηση. Αμεσα και σε λιγότερο από μισή ώρα τα ζώα παρουσιάζονται σχεδόν φυσιολογικά και ακολούθως συνιστάται μια χρόνια διαχείριση του ασθενούς ζώου.

Οι γάτες με άσθμα πρέπει να λάβουν αγωγή, συχνά μεγάλης χρονικής διάρκειας.

Μεταξύ των άλλων πρέπει να πάρουν:

  • κορτικοειδή (κορτιζόνη),
  • βρογχοδιαστολικά (θεοφυλλίνη)
  • φιάλη οξυγόνου για έκτακτη ανάγκη στο σπίτι και τέλος,
  • να ακολουθήσουν ειδική δίαιτα για τη μείωση του σωματικού βάρους στις περιπτώσεις που πρόκειται για παχύσαρκο ζώο.


ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΣ
Διδάκτωρ Κτηνιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. & Τέως
Επικ. Καθηγητής της Παθολογικής Κλινικής της
Καθηγητής στην Εθν. Σχολή Δημόσιας Υγείας
Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της Ελλ. Κτην. Εταιρείας


Διαβάστε επίσης


    Στην κορυφή