Ασφαλή για τις μεγάλες αρτηρίες τα επικαλυμμένα στεντ


Τα επικαλυμμένα με φαρμακευτικές ουσίες στεντ τα οποία τοποθετούνται στις αρτηρίες προκειμένου να τις κρατούν ανοιχτές είναι εξίσου ασφαλή με την παλαιότερη γενεά μη επικαλυμμένων στεντ για άτομα που παρουσιάζουν στένωση στις μεγάλες στεφανιαίες αρτηρίες. Αυτό έδειξε μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Σικάγο ανακουφίζοντας πολλούς ασθενείς και ειδικούς που εξέφραζαν ανησυχία σχετικά με τη μακροπρόθεσμη χρήση των νεότερων στεντ.

Από τη μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βασιλείας στην Ελβετία δεν προέκυψε αύξηση στον αριθμό των θανάτων ή των καρδιακών επεισοδίων δύο χρόνια μετά την εμφύτευση των επικαλυμμένων στεντ. Τα αποτελέσματα αυτά που αφορούσαν 2.314 ασθενείς από την Ελβετία, τη Δανία, την Αυστρία και την Ιταλία θεωρήθηκαν άκρως σημαντικά, καθώς έχουν εκφραστεί φόβοι ότι τα στεντ που έχουν επικαλυφθεί με φαρμακευτικές ουσίες συνδέονται με αυξημένες πιθανότητες πρόκλησης θρόμβωσης. Οπως ανέφερε ο δρ Κρίστοφερ Κάιζερ , εκ των επικεφαλής της μελέτης, διευθυντής του Τμήματος Επεμβατικής Καρδιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βασιλείας, ως σήμερα τα νεότερης γενεάς στεντ χρησιμοποιούνται κυρίως σε μικρότερα αγγεία. «Τώρα πια που τα επικαλυμμένα στεντ αποδεικνύεται ότι δεν προκαλούν βλάβη στα μεγάλα αγγεία, πιστεύω πως οι γιατροί θα αλλάξουν τακτική » τόνισε ο ερευνητής. Σημειώνεται ότι τα στεντ αποτελούν πλέγματα που οδηγούν σε διάνοιξη των στενωμένων αρτηριών. Εμφυτεύονται στο κατάλληλο σημείο μέσω καθετήρα ο οποίος περνά μέσω ενός μεγάλου αγγείου, συνήθως στη βουβωνική χώρα, και «ταξιδεύει» ως την καρδιά. Τα φάρμακα με τα οποία είναι επικαλυμμένα τα νέα στεντ αποτρέπουν την επαναστένωση των αρτηριών, μειώνοντας έτσι την ανάγκη επαναλαμβανόμενων επεμβάσεων.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, τα επικαλυμμένα στεντ, εκτός του ότι έδειξαν ένα πολύ καλό προφίλ ασφαλείας, φάνηκε να μειώνουν την ανάγκη επανάληψης της διαδικασίας διάνοιξης των αρτηριών στους ασθενείς.


Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ online



    Στην κορυφή