Από τα 14 ξεκινούν χασίς και στα 19 πέφτουν στην ηρωίνη


Ανάστατη είναι η κοινωνία του Βόλου από τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε το Αντιναρκωτικό Μέτωπο σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ Βόλου, αφού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι νέοι ξεκινούν τη χρήση χασίς από την ηλικία των 14 ετών, ενώ στα δεκαεννιά τους φτάνουν στο σημείο να δοκιμάσουν και ηρωίνη.
Τα στοιχεία της έρευνας παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τον πρόεδρο του Αντιναρκωτικού Μετώπου Γιώργο Σούρλα, τον αντιπρόεδρο Βασίλη Ντακούμη και ψυχολόγους από τον ΟΚΑΝΑ Βόλου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη Μονάδα Αποκατάστασης Βόλου του ΟΚΑΝΑ για το διάστημα από τον Ιούλιο του 2009 έως και τον Ιούνιο του 2010, με τη συμμετοχή 112 θεραπευμένων στη μονάδα και 39 συνοδών τους.

Οπως αναφέρθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου, στην πλειοψηφία τους οι ερωτηθέντες ήταν άντρες (92%), καθώς οι γυναίκες που είναι εξαρτημένες από ουσίες πιο δύσκολα δημοσιοποιούν το πρόβλημά τους. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ανέφερε ως ουσία έναρξης της χρήσης το χασίς και την κάνναβη. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη μικρή ηλικία έναρξης της χρήσης, ενισχύει την αναγκαιότητα για ανάπτυξη εξειδικευμένων θεραπευτικών προγραμμάτων, υπογράμμισαν οι ειδικοί.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συνοδών θεραπευμένων (56,4%) αντιλήφθηκε τη χρήση όταν ήταν πολύ αργά.

Ακόμη, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 86,6% κατατάσσουν το χασίς στην κορυφή των θεωρούμενων ως λιγότερο επικίνδυνων ουσιών θεωρώντας το λιγότερο επικίνδυνη ουσία ακόμη και από τον καφέ και το τσιγάρο. Επίσης ένας στους δύο συνοδούς θεωρεί το χασίς τη λιγότερο επικίνδυνη ουσία αμέσως μετά τον καφέ.

Πηγή troktiko


    Στην κορυφή