Απαιτητική επαγγελματική ζωή, άγχος και κατάθλιψη


Το άγχος είναι μέρος της ζωής μας και όταν αυτό επηρεάζει σοβαρά την επαγγελματική μας ζωή, τότε θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη. Παρατηρούμε δε ότι αφορά όλες τις κοινωνικοοικονομικές κατηγορίες ατόμων, άνδρες, γυναίκες, μεγάλους και μικρούς.

Πιο συγκεκριμένα,μία πρόσφατη μελέτη με 1000 εργαζομένους, μέσου όρου ηλικίας 32 ετών, στην Ευρώπη έδειξε ότι το εργασιακό άγχος σχετίζεται με μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης, περίπου 45%. Το άγχος δηλαδή στην επαγγελματική ζωή προκαλεί κατάθλιψη.

Οι παράγοντες που σχετίζονται με αυτά τα ποσοστά είναι οι υψηλές απαιτήσεις από την εργασία, η υπερβολική πίεση χρόνου,η μειωμένη δυνατότητα αποφάσεων, η ανισσοροπία μεταξύ προσπάθειας και ανταμοιβής και η επαγγελματική ανασφάλεια.

Μία άλλη αμερικανική μελέτη με 1002 Αμερικανούς έδειξε ότι το 44% των ατόμων που συμμετείχαν εμφάνιζαν συχνά ημικρανίες, 29% είχε σοβαρό άγχος, 23% σοβαρή κατάθλιψη, και οι μισοί είχαν πόνους στην πλάτη και άκαμπτο μυικό σύστημα.

Πολλοί δε, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτό το άγχος καταφεύγουν στην κατάχρηση αλκοόλ (κυρίως άνδρες, ενώ οι γυναίκες τείνουν να γίνονται περισσότερο καταθλιπτικές). Οι γυναίκες επεξεργάζονται πιο πολύ αρνητικές εμπειρίες, σκέφτονται πάνω σ αυτές , ενώ οι άνδρες επιδιώκουν να ξεφεύγουν από τα προβλήματα και το αλκοόλ βοηθά σ αυτό. Φυσικά στο συγκεκριμένο θέμα τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα (εμπλέκονται γενετικοί προδιαθεσικοί παράγοντες και διαφορετικοί εγκεφαλικοί χειρισμοί που κάνουν άνδρες και γυναίκες ).

Ολα δε τα παραπάνω συμβάλλουν σε αυτό που συχνά ονομάζουμε χρόνιο άγχος,όπου η αντίδραση στο στρές ενεργοποιείται ξανά και ξανά και ο οργανισμός μας ξεχνά να επιστρέψει στην προηγούμενη προ του άγχους κατάσταση.Για παράδειγμα,το άγχος στη δουλειά κάνει τον άνθρωπο να έχει λιγότερη υπομονή όταν δεν είναι στη δουλειά, πράγμα που επιδρά αρνητικά στις προσωπικές του σχέσεις, να έχει λιγότερη ενέργεια και να αποφεύγει να ασκείται, ακόμα και με τη μορφή ενός μικρού περιπάτου. Αν συμβαίνουν όλα αυτά,τότε πιθανότατα απειλείται η σωματική και ψυχική του υγεία.

Όταν όμως οι οικονομίες ζορίζονται, τότε η παραγωγή πρέπει να γίνεται με λιγότερους εργαζόμενους ή με λιγότερους πόρους. Τι μπορούμε να κάνουμε;

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να αλλάξουμε δουλειά, ειδικά σ αυτές τις εποχές, ούτε να σπουδάσουμε κάτι καινούργιο, ούτε υπάρχει χρόνος να αποκτήσουμε επιπλέον δεξιότητες. Για να διατηρήσουμε τη σωματική και ψυχική μας υγεία, θα πρέπει να αναλάβουμε εμείς οι ίδιοι τη ζωή μας μετά τη δουλειά. Πώς το κάνουμε αυτό;

Ξεκινήστε από το πρωί. Κάντε κάποιες απλές σωματικές ασκήσεις, παράλληλα με τα άλλα που έχετε να κάνετε το πρωί. Στη συνέχεια σχεδιάστε κάτι στον οποιοδήποτε ελεύθερο χρόνο που μπορεί να έχετε για να σπάσετε τον κύκλο σπίτι-δουλειά-σπίτι. Πηγαίνετε μία σύντομη βόλτα, (κάντε κούνια σε μια παιδική χαρά), ασχοληθείτε με τα λουλούδια του μπαλκονιού ή του κήπου σας. Οτιδήποτε διακόπτει τη ρουτίνα είναι χρήσιμο.

Βάλτε λίγο γέλιο στη ζωή σας. Γελάστε όποτε μπορείτε. Μπορεί να ξεκινήσετε από ένα γέλιο ψεύτικο και μετά αυτό να γίνει πραγματικό, αυθόρμητο και ακόμα περισσότερο μεταδοτικό. Το γέλιο εξάλλου βελτιώνει την μυική αναπνευστική και κοιλιακή λειτουργία. Ζείστε την αστεία πλευρά της ζωής,που πράγματι υπάρχει. Διακωμωδείστε πράγματα κάποια στιγμή, ίσως ακόμα και σοβαρά. Ολοι το χρειαζόμαστε αυτό. Χρειάζεται επίσης να βγάλουμε από τη ζωή μας κάποια πιθανά άχρηστα πράγματα και να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας.

AKOMA:

Δείτε τα δυνατά σας σημεία, προσπαθείστε να τα αναγνωρίσετε στον εαυτό σας.

Κοιτάξτε τι πραγματικά θέλετε και σας ικανοποιεί να κάνετε στη ζωή σας και κάντε μία λίστα με τα πράγματα που πρέπει να κάνετε για να τα υλοποιήσετε. Για τον καθένα είναι εντελώς διαφορετικά.

Μιλείστε με τον εαυτό σας. Το να μπορούμε να το κάνουμε αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, ενισχύει το κίνητρό μας και την ικανότητά μας να πετύχουμε τους στόχους μας.


Dr. ΙΛΙΑ ΘΕΟΤΟΚΑ-ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ



Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή