Ανώδυνη, αναίμακτη, δισκεκτομή με ένεση gel


Δισκοπάθεια, δισκοκήλη, ισχιαλγία, οσφυοϊσχιαλγία, αυχενικό, αυχενοβραχιόνιο, θωρακική δισκοκήλη, ιππουριδική συνδρομή κ.ά. Έννοιες και ιατρικοί όροι που σε πολλές περιπτώσεις είναι συνυφασμένες με τον μεσοσπονδύλιο δίσκο και με τη θεραπεία του η οποία γίνεται ή καλύτερα γινότανε με ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.

Η νέα μέθοδος της δισκικής συρίκνωσης με παρακέντηση και ενδοδισκική έγχυση ειδικού gel με επεξεργασμένη αιθανόλη και σκιαγραφικό Tungsten σε μικρομοριακή μορφή κάνει πλέον την επανάσταση και τη διαφορά.

Το ειδικό gel εγχύεται μέσα στον δίσκο με μια ειδική λεπτή, μακρυά βελόνα με στυλεό με τη βοήθεια ακτινοσκόπησης ή αξονικής τομογραφίας. Δεν χρειάζεται γενική αναισθησία παρά μόνο λίγη τοπική στο δέρμα. Η "επέμβαση" διαρκεί 15'-20' λεπτά για κάθε δίσκο. Μοναδική και αναγκαία προϋπόθεση το άσηπτο περιβάλλον γι΄αυτό καλό είναι η έγχυση να γίνεται σε αίθουσα χειρουργείου με απόλυτα άσηπτες συνθήκες. Ο ασθενής, μετά την ένεση, παραμένει ξαπλωμένος για 1 ώρα περίπου και στη συνέχεια είναι ελευθερος να φύγει με τη σύσταση να μη παρασύρεται από τον ενθουσιασμό τις επόμενες δέκα (10) ημέρες και κάνει υπερβολικές κινήσεις. Καλό είναι να συμπεριφέρεται σαν να υποβλήθηκε σε κανονική εγχείρηση έστω και αν έκανε μόνο μια ένεση.

Το μικρομοριακό Tungsten σε συνδυασμό με το gel σφραγίζουν τις ρωγμές στην περιφέρεια του δίσκου και τον στεγανοποιούν δημιουργώντας παράλληλα συνθήκες που επιτρέπουν στην ειδικά επεξεργασμένη αιθανόλη να μη διαχέεται και να συρικνώνει τον πηκτοειδή πυρήνα του δίσκου. Μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι κανένα από τα συστατικά δεν είναι τοξικό και απ' όσες δοκιμές και πειράματα έχουν γίνει δεν προέκυψε κίνδυνος ακόμα και αν το gel περάσει μέσα στον νωτιαίο σωλήνα και έρθει σε επαφή με τις μήνιγγες ή τα νεύρα.

Τα αποτελέσματα από τη δράση του gel αρχίζουν να φαίνονται μέσα στο πρώτο 12ωρο. Ο δίσκος συρικνώνεται, η δισκοκήλη αρχίζει και υποχωρεί, η νωτιαία ρίζα πιέζεται όλο και λιγότερο και τα συμπτώματα μειώνονται. Τα αποτελέσματα βελτιώνονται με το πέρασμα των ωρών και μετά τις πρώτες 3-4 μέρες στο 80% των περιστατικών ο πόνος και το μούδιασμα στο πόδι ή το χέρι, ανάλογα αν η ένεση έγινε σε οσφυϊκό ή αυχενικό δίσκο, εξαφανίζονται. Στις 7 ημέρες το ποσοστό ανέβηκε στο 92% και μετά τις 10 ημέρες έφτασε το 100%.

Τελευταίο από τα συμπτώματα που μειώνεται και φεύγει είναι ο πόνος τοπικά στη μέση, στο λαιμό ή στη πλάτη, ιδιαίτερα αν προϋπάρχουν αλλοιώσεις από αρθρίτιδα στις σπονδυλικές αρθρώσεις που και αυτές δεν θα έφευγαν ούτε με την κανονική και καθιερωμένη χειρουργική δισκεκτομή ανεξάρτητα με το αν αυτή γίνεται μικρο-επεμβατικά, ρομποτικά, ενδοσκοπικά, με Laser ή όπως αλλοιώς γίνεται.

Γνωστές αντενδείξεις για τη νέα μέθοδο δεν υπάρχουν. Δεν εφαρμόζεται μόνο σε άτομα με γνωστή αλλεργία και σε περιπτώσεις με σηπτικές καταστάσεις ή φλεγμονές στο δίσκο ή σε άλλα σημεία του σώματος, π.χ. ένα απόστημα σε δόντι. Σε άτομα κλειστοφοβικά ή ανήσυχα που δυσκολεύονται να συνεργαστούν χρήσιμη ήταν η συμβολή αναισθησιολόγου που χωρίς γενική αναισθησία καθησύχασε τον άρρωστο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ MD PhD
ΟΜΙΛΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Δ/ντής Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης


    Στην κορυφή