Αντιμετωπίστε τα ευαίσθητα δόντια


Η ευαισθησία των δοντιών κρύβει πολλές αιτίες και είναι ένα σύμπτωμα πολύ ενοχλητικό αλλά αντιμετωπίζεται.

Αιτίες: Ούλα που έχουν υποχωρήσει ως αποτέλεσμα περιοδοντίτιδας , κακού βουρτσίσματος ή και άλλων αιτιών.

Αντιμετώπιση :Απαιτείται διάγνωση του προβλήματος και άμεση θεραπεία από οδοντίατρο. Χρήση απευαισθητοποιητικών διαλυμάτων και πολλές φορές (κάτω από προϋποθέσεις) μοσχέυματα στα σημεία που έχουν υποχωρήσει τα ούλα.

Αιτίες: Αποτριβές στα δόντια και ιδιαίτερα στα όριο των ούλων ως αποτέλεσμα χρήσης σκληρής οδοντόβουρτσας ή χρήσης αλατιού ή σόδας ή χρήση αδρόκοκκης οδοντόκρεμας , κατά την διάρκεια του βουρτσίσματος .Επιπλέον συχνή κατανάλωση όξινων τροφών (π.χ. λεμόνια) όπως επίσης διαταραχές του οργανισμού ή της ψυχολογίας με αποτέλεσμα συχνούς εμετούς.

Αντιμετώπιση: Οι αποτριβές των δοντιών αντιμετωπίζονται συνήθως με σφραγίσματα χωρίς να χρειασθεί τρόχισμα του δοντιού, διότι εδώ δεν υπάρχει πρόβλημα τερηδόνας αλλά σε μεγαλύτερο πρόβλημα μπορεί να χρειαστεί προσθετική αποκατάσταση με πιθανές απονευρώσεις.

Αιτίες: Κατάγματα και ρωγμές στα δόντια που είναι συνέπεια συνηθειών όπως είναι το σφίξιμο ή το τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια της νύχτας ή /και της ημέρας.

Αντιμετώπιση: Για την περίπτωση των καταγμάτων και ρωγμών μπορεί να απαιτηθεί αποκατάσταση με όψη ρητίνης ή πορσελάνης, και ανάλογα με την έκταση του προβλήματος περαιτέρω προσθετική αποκατάσταση . Απαραίτητη είναι και η χρήση οδοντιατρικού νάρθηκα ( μασελάκι).

Αιτίες: Δημιουργία τερηδόνων από έλλειψη καλής στοματικής υγιεινής, έλλειψη χρήσης μεσοδόντιου νήματος, κακές διατροφικές συνήθειες ( π.χ. συχνή κατανάλωση ζάχαρης) σε συνδυασμό με έλλειψη 6 μηνιαίου check up.

Αντιμετώπιση: Θεραπεία με σφραγίσματα όπου υπάρχουν τερηδόνες.

Αιτίες: Παλαιά σφραγίσματα που έχουν αλλοιωθεί τα όριά τους και το υλικό και χρήζουν αλλαγής.

Αντιμετώπιση : Νέα σφραγίσματα εφόσον έχει γίνει σωστή διάγνωση και έχει αποκλειστεί κάθε άλλη αιτία.

Αιτίες: Προσθετικές αποκαταστάσεις οι οποίες δεν έχουν σωστά όρια.

Αντιμετώπιση: Αντικατάσταση προσθετικών εργασιών με νέες όπου τα όριά τους θα είναι σε απόλυτη εφαρμογή με τα δόντια.


ΚΩΣΤΟΜΟΙΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ
ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

www.athenssmile.gr


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή