Ανεξίτηλες... ασθένειες από τα τατουάζ


Η μαύρη χένα περιέχει ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν από σοβαρές αλλεργίες και χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις μέχρι μόνιμες δερματίτιδες και ανάπτυξη πολυευαισθησίας.

Τα τατουάζ με μαύρη χένα, τα οποία κάνουν θραύση κυρίως στον γυναικείο πληθυσμό κατά τους θερινούς μήνες, δεν είναι καθόλου αθώα όπως δείχνουν, δεδομένου ότι θεωρούνται προσωρινά και διαρκούν στο σώμα για διάστημα περίπου 10 ημερών.
Οπως προκύπτει ιατρικά, αυτά τα τατουάζ είναι αρκετά επικίνδυνα για την υγεία, αφού οι ουσίες που προστίθενται στη φυσική χένα για να πάρει το μαύρο χρώμα μπορούν να δράσουν και υποδόρια και να προκαλέσουν άμεσα ή αργότερα αλλεργίες, αλλά και χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Για σοβαρά περιστατικά, μάλιστα, χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα και εισαγωγή στο νοσοκομείο. Μόνιμη ζημιά στο δέρμα, αλλεργική εξ επαφής δερματίτιδα και ανάπτυξη πολυευαισθησίας είναι οι μη αναστρέψιμες για το υπόλοιπο της ζωής ανεπιθύμητες συνέπειες του τατουάζ μαύρης χένας. Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις με μόνιμη βλάβη είναι επίσης συχνό φαινόμενο.

Ερευνες σε αραβικές χώρες, όπου η χρήση της μαύρης χένας είναι εκτεταμένη από τις γυναίκες, τη συνδέουν ακόμη και με λευχαιμίες, που παρουσιάζουν εκεί αυξημένη συχνότητα. Μια έρευνα σε νοσοκομεία των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων έδειξε πως οι γυναίκες που ζουν σε περιοχές της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, έχοντας ως συνήθεια τον στολισμό των χεριών τους και άλλων σημείων του σώματος με μαύρη χένα, εμφάνιζαν αρκετά υψηλή συχνότητα οξείας μυελογενούς λευχαιμίας.


Με τη χρήση χρωστικών επιτυγχάνεται το μαύρο χρώμα
Πανευρωπαϊκή καμπάνια για τους κινδύνους

Για τους κινδύνους από τα τατουάζ μαύρης χένας υπάρχει πανευρωπαϊκή καμπάνια και παρέμβαση-ενημέρωση των υγειονομικών υπηρεσιών πολλών χωρών, ενώ χθες ο το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών έσπευσε να ενημερώσει σχετικά το κοινό.

Για να επιτευχθεί τα μαύρο χρώμα του τατουάζ και για να διατηρηθεί περισσότερο προστίθενται στη χένα ψηλές συγκεντρώσεις από χρωστικές. Αυτά τα συστατικά μπορεί να είναι φυσικής προέλευσης, συνθετικές χρωστικές ή μεταλλικά άλατα. Η ουσία παραφαινυλενεδιαμίνη (PPD) είναι μια ευρέως γνωστή ουσία που προστίθεται στη χένα για να δώσει μεγαλύτερη ένταση στο χρώμα των βαμμένων μαλλιών ή σε περιπτώσεις τατουάζ σώματος (body art) για να δώσει γρηγορότερο και πιο σκούρο (μαύρο) αποτέλεσμα.

Αλλες χρωστικές, όπως είναι οι carmine, toluene 2,5 - diamine, toluene-2,5-diaminesulphate και pyrogallol, έχουν επίσης αναφερθεί. Στη μαύρη χένα έχει επίσης βρεθεί νιτρικός άργυρος και χρώμιο. Πολλές από αυτές τις ουσίες είναι επικίνδυνες για την υγεία και η χρήση τους περιλαμβάνεται και σε σχετική οδηγία της ΕΕ.

Η παραφαινυλενεδιαμίνη, που είναι πιο συνηθισμένη, μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση φαγούρας και ερυθρότητας, την εμφάνιση κηλίδων και φουσκαλών στο δέρμα, που με τον καιρό επουλώνονται και εξαφανίζονται, αλλά σε μερικές περιπτώσεις οδηγούν σε πιο μόνιμες δερματικές βλάβες, όπως αποχρωματισμό και ουλές στο δέρμα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις η εμφάνιση επιθετικού εκζέματος μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ακόμα και μιας μοναδικής έκθεσης στο τατουάζ, καθιστώντας μερικές φορές επιτακτική την επείγουσα ιατρική φροντίδα ή ακόμα και την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά λίγες (3-12) ημέρες.

Συγκεκριμένα εάν τραυματιστεί η κερατίνη, η οποία είναι στοιβάδα της επιδερμίδας, τότε ίσως διαρκέσει μια ζωή... Εάν το χρώμα που χρησιμοποιούν οι πλανόδιοι καλλιτέχνες είναι πιο σκούρο, τότε πιθανότατα έχουν προστεθεί στην πάστα χρωστικές που όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητά τους τόσο μεγαλύτερη διάρκεια προσφέρουν στο ανάλογο τατουάζ. Αυτή ακριβώς η προτίμηση του κόσμου είναι που οδηγεί και τους καλλιτέχνες να παραβλέπουν τις επιζήμιες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από τα τατουάζ μαύρης χένας.


Πηγή ΤΟ ΕΘΝΟΣ



    Στην κορυφή