Αλλάζει η σεξουαλική ζωή της γυναίκας με την είσοδό της στη μέση ηλικία;


Η μέση ηλικία, παλιότερα, ήταν συνδεδεμένη με την απότομη μείωση, ακόμη και την παύση της σεξουαλικής ζωής ειδικά για τις γυναίκες. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι παρόλο που η σεξουαλική ζωή της γυναίκας στη μέση ηλικία αλλάζει, το σεξ συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στη ζωή της και να είναι πηγή απόλαυσης και δίαυλος επικοινωνίας με τον σύντροφό της.

Είναι γεγονός, ότι με την είσοδο στη μέση ηλικία η γυναίκα βιώνει σωματικές και ψυχικές μεταβολές που μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική της ζωή. Μπορεί να δει το σώμα της να αλλάζει, το σφρίγος και την νιότη της να υποχωρούν και κατά συνέπεια να νιώθει λιγότερο ελκυστική και σεξουαλική. Συναισθήματα θλίψης και ματαίωσης για την νιότη που αφήνει πίσω της, μπορεί να την κάνουν άλλοτε να πασχίζει να αποδείξει ότι παραμένει ερωτική και άλλοτε να αποσύρεται από το σεξουαλικό παιχνίδι.

Όσον αφορά τις ορμόνες, η αλήθεια είναι ότι η σεξουαλικότητα στη γυναίκα δε στηρίζεται στα οιστρογόνα, αλλά στα ανδρογόνα (τεστοστερόνη), τα οποία είναι υπεύθυνα για τη σεξουαλική επιθυμία. Αν και τα ορμονολογικά προβλήματα αυτής της ηλικίας επηρεάζουν αρνητικά τη σεξουαλική λειτουργία, τα ικανοποιητικά επίπεδα ορμονών δεν υπόσχονται την απόλαυση, αν δεν συντρέχουν παράλληλα οι κατάλληλοι ψυχολογικοί παράγοντες, όπως είναι η σχέση του ζευγαριού, οι αντιλήψεις και το νόημα που δίνουν στην ατομική και διαπροσωπική τους ζωή. Γενικά, η αποδοχή της ηλικίας, ο ρεαλισμός αλλά και η καλή διαπροσωπική επικοινωνία του ζευγαριού συντελούν στην καλύτερη σεξουαλική ζωή και των δύο φύλων.

Η αλήθεια είναι ότι στην μέση ηλικία η γυναίκα μπορεί και δικαιούται να παραμείνει σεξουαλικά ενεργή. Εξάλλου, ο ερωτισμός της γυναίκας στη μέση ηλικία είναι εντονότερος σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες της ζωής της. Στην ηλικία αυτή νιώθει πιο ελεύθερη να εκφράσει τη σεξουαλικότητά της, είναι πιο πρόθυμη και αισθάνεται πιο ασφαλής να επικοινωνήσει με το σύντροφό της τις σεξουαλικές της ανάγκες και προτιμήσεις. Επιπλέον, με την πάροδο της ηλικίας η γυναίκα αποκτά μεγαλύτερη εμπειρία σε σχέση με το τι της δίνει σεξουαλική ικανοποίηση αλλά και σε σχέση με το πώς μπορεί να προσφέρει σεξουαλική ευχαρίστηση στο σύντροφό της.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ… ΚΑΙ 10 ΓΙΑ ΜΑΣ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής υγείας




    Στην κορυφή