Ακμή και καλοκαίρι


Η ακμή είναι μια δερματοπάθεια που αφορά όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού παγκοσμιως.Η αντιμετώπιση της συνήθως περιλαμβάνει τοπικά και συστηματικά φάρμακα αφού η ακμή οφείλεται σε πολλούς παράγοντες που οφείλονται στον ιδιο μας τον οργανισμό όπως η κληρονομική επιβαρυνση,οι ορμονολογικές διαταραχές είτε στις ωοθήκες είτε στα επινεφρίδια είτε σε επίπεδο τριχοσμηγματογόνου μονάδας μέσω κάποιων ένζυμων που μετατρέπουν την τεστοστερόνη σε ενεργή, διάφοροι μικροοργανισμοί με κύριο εκπρόσωπο το προπιονικό βακτηρίδιο(P.acnes) και η αυξημένη σε πάχος κερατίνη στιβάδα δηλαδή την τελευταία στιβάδα του δέρματος η οποία επειδή είναι πιο παχιά στο επίπεδο του πόρου δεν αφήνει το σμήγμα να παροχετευτεί με αποτελεσμα να δημιουργούνται σπυρακια.

Ομως υπάρχουν και εξωτερικοί παράγοντες δημιουργίας ακμής όπως οι λιπαρές κρεμες ,υγρασία στο περιβάλλον, ορισμένα φάρμακα και βιταμίνες. Το καλοκαίρι η ακμή παρουσιάζει συνήθως βελτίωση ακόμη και χωρίς αγωγή αφού ήλιος δρα βακτηριοστατικα εμποδίζοντας τη Αναπτυξη και δράση του P.acnes,ενώ το μαυρισμένο δερμα προσφέρει μια καλυτέρευση της εικόνας του ατόμου με ακμή καλύπτοντας τις κοκκινίλες και σκούρες κηλίδες δίνοντας ένα πιο ενιαίο χρώμα σε όλο το δερμα.

Παράλληλα το θαλασσινό νερό ξεραίνει την επιδερμίδα με αποτελεσμα να μειώνεται η λιπαρότητα και να βελτιώνεται η νόσος .
Η βελτίωση αυτή δεν αφορά όλες τις βλάβες της ακμής ,έτσι τα σπυράκια που έχουν άσπρο κεφαλάκι δηλαδή με πύων παρουσιάζουν την μεγαλύτερη βελτίωση ενώ οι μαύροι πόροι δεν εμφανίζουν διάφορα.

Υπάρχουν όμως και άτομα που τους καλοκαιρινούς μήνες παρουσιάζουν επιδείνωση της νόσου .Αυτό συμβαίνει κυρίως στα τροπικά κλίματα λόγω υγρασιαςστην ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες προκαλείται αυξημένη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων με αποτελεσμα αύξηση της λιπαρότητας του δέρματος και δημιουργία ή επιδείνωση της ακμης.Αλλος λόγος επιδείνωσης ή δημιουργία ακμής είναι η χρήση λαδιών ή πολύ λιπαρών αντιηλιακων,αφου έτσι φράζουν τον πόρο και δεν παροχετεύεται το σμήγμα δημιουργώντας κυρίως σπυράκια με πύων.

Μερικές φορές άτομα που έχουν ακμή μπορει να παρουσιάσουν επιδεινώσει τους καλοκαιρινούς μήνες χωρίς να υπάρχουν οι παραπανω λόγοι και χωρίς να έχουν κάποια αιτιολογική εξήγηση ,οι περιπτωσεις αυτές όμως είναι σπάνιες.
Τι πρέπει όμως να κάνουν τα άτομα που έχουν ακμή τους καλοκαιρινούς μήνες. Ανάλογα με το είδος της ακμής και τη βαρύτητα αυτής ο δερματολόγος εχει χορηγήσει την ανάλογη αγωγή.

Έτσι ελαφριά έως μέτρια ακμή χορηγούνται τοπικά σκευάσματα όπως κρεμες ή λοτιον που περιέχουν αντιβίωση και έχουν δράση κατά τουP.acnes και μειώνουν παράλληλα και τη φλεγμονή που προκαλεί αυτό, κρεμες ή γαλές που προκαλούν απολεπιση μειώνοντας το πάχος της κερατίνης στιβάδας ενώ παράλληλα έχουν σμηγματορυθμιστική δράση μειώνοντας την έκκριση του σμήγματος με αποτελεσμα την μείωση της λιπαρότητας του δέρματος και ουσίες όπως το αζελαικό οξύ και το βενζοικο οξύ που ενεργούν κατά του βακτηριδίου και παράλληλα μειώνουν τη φλεγμονή. Από τις τοπικές αγωγές τους καλοκαιρινούς μήνες αποφευγουμε κυρίως αυτές που προκαλούν έντονη απολέπιση εκτός αν δερματολόγος κρίνει ότι χορήγηση τους είναι απαραίτητη όποτε και συνίσταται τότε εκτός από τη χρήση αντηλιακής και αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο.

Όσο πιο βαρεία ,δηλαδή με περισσότερες βλάβες είναι η ακμή τόσο πιο σημαντική θέση εχει η συστηματική αγωγη, δηλαδη η χορήγηση από το στόμα αντιβιοτικών ,αντισυλληπτικών συχνά με τη συγχορηγηση αντιανδρογονων και τέλος ισοτρετινοινης.

Τα αντιβιοτικά έχουν δράση κατά του P.acnes και παράλληλα και αντιφλεγμονωδη δράση. Τα αντισυλληπτικά μαζί ή χωρίς τα αντιανδρογόνα χορηγούνται μόνο σε γυναίκες και ρυθμίζουν τυχόν Ορμονολογικά πρόβλημα ενώ στην ακμή βοηθούν στη μείωση της λιπαρότητας του δέρματος. Η ισοτρετινοινης είναι μπορούμε να πούμε η ισχυρότερη ,αποτελεσματικότερη και μονιμότερη αγωγή κατά της ακμής. Το φάρμακο είναι οξύ της βιταμίνης Α με αποτελεσμα μπορει να προκαλέσει σαν παρενέργεια ότι προκαλεί η υπερβιταμίνωση στη βιταμίνη Α. Οι παρενέργειες είναι δοσοεξαρτόμενες και σταματούν με τη μείωση ή την διακοπή του φαρμάκου. Η κύηση απαγορεύεται μέχρι και ένα μήνα μετά την διακοπή του φαρμάκου.

Τους καλοκαιρινούς μήνες όλες οι συστηματικές αγωγές πρέπει να χορηγούνται με προσοχή αφού μπορει να προκαλέσουν μέλασμα(πανάδες),κηλίδες και φωτογήρανση. Ο εξειδικευμένος δερματολόγος όμως θα αποφασίσει ανάλογα με το περιστατικό αν θα δώσει ή όχι συστηματική αγωγή τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ παράλληλα θα προστατέψει το δερμα με τις σωστές αντηλιακές.

Σύμφωνα με τα νεώτερα δεδομένα η ακμή αντιμετωπίζεται όλο το χρόνο ανάλογα με την βαρύτητα της απλώς τους καλοκαιρινούς μήνες στην περιπτωση της ισοτρετινοινης μειώνουμε τη δόση και αποφευγουμε την έκθεση στον ήλιο ενώ παράλληλα χορηγείται το κατάλληλο αντηλιακό.


Κατερίνα Λαμπρινοπούλου
ΜD,PhD Δερματολόγος- Αφροδισιολόγος


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή