Αϊτή: Έκκληση για γιατρούς εξαιτίας της χολέρας


Η Αϊτή έχει ανάγκη μεγάλου αριθμού ξένων νοσηλευτών και γιατρών για να αντιμετωπισθεί η επιδημία χολέρας, σύμφωνα με αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών. Νέες διαδηλώσεις σημειώθηκαν χθες στην πρωτεύουσα της χώρας μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.

Περίπου 1000 εκπαιδευμένοι νοσηλευτές και τουλάχιστον 100 περισσότεροι γιατροί πρέπει να σταλούν επειγόντως στην Αϊτή για να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία, που έχει πλήξει τη χώρα μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Εξαιτίας της χολέρας έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1.400 Αϊτινοί τις τελευταίες πέντε εβδομάδες και ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται καθημερινώς. "Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα", δήλωσε η Βάλερι Άμος, βοηθός γενικός γραμματέας για ανθρωπιστικές υποθέσεις, η οποία επισκέφθηκε την Αϊτή σε μία προσπάθεια να ενημερωθεί για την κατάσταση.

"Δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων, χρειάζονται άνθρωποι, περισσότεροι γιατροί, νοσηλευτές, περισσότεροι άνθρωποι που να μπορούν να βοηθήσουν", δήλωσε η αξιωματούχος του ΟΗΕ, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Πορτ-ο-Πρενς.
Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών λόγω της χολέρας ίσως να πλησιάζει τους 2.000, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν να νοσήσουν.

Οι άνθρωποι του ΟΗΕ στην Αϊτή εκτιμούν ότι η επιδημία μπορεί να διαρκέσει ένα χρόνο.
Η Βάλερι Άμος πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα απευθυνθούν σε χώρες όπως η Κούβα και οργανώσεις αρωγής, που έχουν τη δυνατότητα να στείλουν άμεσα ιατρικό προσωπικό.
Η Κούβα έχει ήδη στείλει περίπου 400 γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στην Αϊτή.
Παράλληλα νέες διαδηλώσεις σημειώθηκαν χθες στο Πορτ-ο-Πρενς, μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, τουλάχιστον δύο άνθρωποι συνελήφθησαν στην διάρκεια διαδήλωσης στο κέντρο της πόλης κατά την οποία συμμετέχοντες φώναξαν συνθήματα εναντίον της απερχόμενης κυβέρνησης του προέδρου Ρενέ Πρεβάλ και έσχισαν αφίσες του υποψηφίου προέδρου του κυβερνώντος κόμματος Ζιντ Σελεστίν.

Οι διαδηλωτές καταφέρθηκαν επίσης εναντίον της Αποστολής του ΟΗΕ για την Σταθεροποίηση της Αϊτής (MINUSTAH), την οποία πολλοί κατηγορούν για την επιδημία χολέρας που έχει ξεσπάσει στη χώρα και συνεχίζει να προσβάλει χιλιάδες.
Επίσης οι διαδηλωτές προσπάθησαν να βάλουν φωτιά σε τουλάχιστον ένα όχημα και πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών, που έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσουν.

Αρκετές ξένες πρεσβείες έχουν προειδοποιήσει ότι υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης της βίας εν όψει των εκλογών στην χώρα της Καραϊβικής, που είναι η φτωχότερη στο δυτικό ημισφαίριο.

Οι ψηφοφόροι στην Αϊτή καλούνται στις κάλπες την Κυριακή για να αναδείξουν κοινοβούλιο και τον επόμενο πρόεδρο στη χώρα η οποία ακόμα πασχίζει να ανανήψει από τον καταστροφικό σεισμό του Ιανουαρίου, ο οποίος στοίχισε έως και 300.000 νεκρούς.


Πηγή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ



    Στην κορυφή